fb pixel

Doorgelicht: NU.nl | Politie grijpt weer in bij coronabetoging op Museumplein in Amsterdam

Bron: screenshot NU.nl

Hieronder treft u de volledige tekst aan van het artikel dat onder Bron vermeld is. In de tekst zijn enkele woorden, zinsdelen of hele zinnen gemarkeerd en van commentaar voorzien.

Een grote groep betogers is zaterdag op de Leidsekade in het centrum van Amsterdam ingesloten door de ME nadat ze vanaf het Museumplein in een stoet door de stad trok. Het Museumplein werd ontruimd na een noodbevel van de gemeente.

Het artikel suggereert dat het om betogers ging, maar verzaakt om te benoemen wie de betoging georganiseerd heeft.

De betogers waren op het Museumplein bijeengekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Aangezien het protest niet was aangemeld, werd het verboden en greep de politie in. Na de eerste arrestaties kwam de groep in beweging. Honderden personen liepen in de richting van de Van Baerlestraat.

De gemeente schrijft op Twitter dat ook een dynamische demonstratie verboden is en dat de driehoek per direct een noodbevel afkondigt. Mensen worden opgeroepen naar huis te gaan.

Er wordt hier gesteld dat de demonstratie verboden werd omdat deze niet aangekondigd was. Volgens de grondwet is dat echter geen reden om een betoging te verbieden (bron).

Het onderzoek dat NU.nl verricht heeft naar deze gebeurtenis, strekt blijkbaar niet verder dan Twitter berichten die de gemeente gepost heeft.

Toen de politie een waterkanon inzette, hielden veel betogers zich staande door zich te beschermen met gele paraplu’s. Een deel van de groep ging zitten en reageerde lachend en juichend op de mededeling van de politie dat iedereen op het plein was aangehouden. ME’ers stonden in een linie voor de demonstranten en rondom het plein stonden veel politiebusjes.

Het Museumplein is inmiddels leeg. Hoeveel demonstranten al zijn opgepakt. is nog onbekend.

De aanwezigen riepen onder meer “Liefde, vrijheid, geen dictatuur”, zongen You’ll never walk alone, dansten op Leef en hadden spandoeken met teksten als “Vaccinatiepaspoort = apartheid” bij zich. Eerder werden veteranen opgeroepen een linie te vormen tussen de ME en de betogers. Op beelden zijn personen te zien die baretten dragen en in de houding voor de groep staan.

Omgeving aangewezen als veiligheidsrisicogebied
“Agressie tegen de politie wordt niet getolereerd. Ga naar huis en houd daarbij voldoende afstand”, schrijft de gemeente op Twitter. Al eerder op de dag waren het plein en de nabije omgeving aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie preventief mag fouilleren.

De afgelopen tijd zijn er wekelijks demonstraties op het Museumplein, waarbij het meerdere keren tot een confrontatie tussen demonstranten en de mobiele eenheid kwam.

De nadruk in dit artikel ligt op de maatregelen die de overheid ter beschikking heeft om betogingen in te dammen en te verbieden. Van het beeld dat in dit artikel geschetst wordt, zoals de inzet van een waterkanon, de ME, een hoop politiebusjes en preventief fouilleren, gaat een waarschuwend en intimiderend signaal uit. Het artikel maakt echter niet duidelijk waar al dit machtsvertoon voor nodig was. Er wordt geen melding gemaakt van geweld door de betogers. Kortom, NU.nl vervult met dit artikel de rol van propagandakanaal om duidelijk te maken hoe groot de macht van de overheid is.

Bent u een nieuwsartikel tegengekomen op het internet dat u door De Lantaarn wilt laten beoordelen op journalistieke kwaliteit? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
5/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
2/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
1/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
4/5

Bron

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
5/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
2/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
1/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
4/5

Bron