Het is erg gemakkelijk om discriminerende vacatures op banensites te zetten, blijkt uit een onderzoek. Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de resultaten volstrekt onacceptabel.
‘Mystery guests’ plaatsten 201 vacatures op acht verschillende banensites. Ze vroegen daarin bijvoorbeeld om ‘iemand van Nederlandse komaf’ of ‘een collega van maximaal dertig jaar‘. 85 procent van de vacatures kon zonder problemen 48 uur online staan.
Het is blijkbaar volstrekt onacceptabel om naar een kandidaat van maximaal dertig jaar te zoeken, terwijl het heel aannemelijk is dat de aard van het werk dat wellicht wel verlangt. Wat nu precies als discriminerend wordt bestempeld blijft hiermee in het midden.
Verder zagen de onderzoekers dat twee banensites de mogelijkheid geven om sollicitanten te filteren op basis van nationaliteit en leeftijd. De mystery guests kwamen ook met 193 discriminerende verzoekjes aan de banensites. Zo vroegen ze of de sites konden helpen met zoeken naar specifiek een man of een vrouw, of mensen van een bepaalde afkomst of leeftijd. 64 procent van die verzoeken werd afgewezen, maar 36 procent werd wel gehonoreerd.
Het kunnen filteren op bepaalde criteria scheelt werkgevers een hoop tijd in het zoeken naar een geschikte kandidaat, maar tegenwoordig wordt dit ‘filteren’ gelijk gesteld aan discrimineren. De bemoeienis van de overheid op hoe banenwebsites te werk gaan, is volledig in lijn met de communistische doctrine om elk aspect van de maatschappij onder volledige controle van de overheid te stellen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Inspectie SZW. Volgens Koolmees laten de resultaten zien dat er op veel banensites geen controle plaatsvindt op de inhoud van vacatures. Er is wetgeving in de maak om strenger op te treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.
In dit artikel is geen enkele kritische noot te vinden die het beleid van Koolmees in twijfel trekt. Door werkgevers op te zadelen met wetgeving die hen beperkt in de keuze van hun personeel, wordt in feite het principe van de vrije marktwerking ondermijnd. Werkgevers zullen van nature de kandidaat selecteren die het meest geschikt is voor de vacature, dat heeft helemaal niks te maken met discriminatie. Door geen enkele kanttekening te plaatsen bij het beleid en het daaraan gekoppelde onderzoek door de Inspectie SZW, publiceert de NOS in principe propaganda voor de overheid.