fb pixel

Doorgelicht: De Telegraaf | Lubach haalt uit naar gasten Op1 voor negeren avondklok

Bron: screenshot De Telegraaf

Hieronder treft u de volledige tekst aan van het artikel dat onder Bron vermeld is. In de tekst zijn enkele woorden, zinsdelen of hele zinnen gemarkeerd en van commentaar voorzien.

Arjen Lubach heeft vrijdagavond in Op1 de gasten in talkshows die zonder urgente reden aan tafel zitten, een uitbrander gegeven. De cabaretier nam vanuit huis met een liveverbinding deel aan het gesprek. Hij stelde niet naar de studio te willen komen vanwege de avondklok.

„Het is onnodig om tijdens de avondklok mijn programma te komen verkopen en te laten zien dat ik het wel waard ben om naar buiten te mogen”, aldus Lubach. „Dat is meteen om iedereen in de studio een slecht gevoel te geven.” Andere gasten waren onder meer voormalig Op1-presentator Sander Schimmelpenninck, die een debat aanging over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, en Rene Mioch en Imca Marina, die kwamen praten over een podcast.

Hoewel er bepaalde uitzonderingen voor de avondklok zijn, vindt meneer Lubach kennelijk dat hij Roomser moet zijn dan de Paus en dat mensen die dat voorbeeld niet volgen te kijk gezet moeten worden. Het is een ietwat kinderlijke houding in lijn met het betuttelende beleid van de overheid rond de aanpak van het Corona virus.

De afgelopen weken is er steeds vaker kritiek op late night talkshows voor het uitnodigen van te veel gasten. Zeker sinds de invoering van de avondklok zorgt dit bij velen voor frustratie. Hoewel Rutte stelde dat talkshowgasten een uitzondering zouden moeten krijgen op de avondklok, riep hij de makers van Op1 en Jinek wel op na te denken over andere manieren om gesprekken te voeren in plaats van een rondetafelgesprek in de studio. Zowel RTL als de NPO liet daarop weten kritischer te zijn in het uitnodigen van gasten, maar echt merkbaar lijkt dat nog niet te zijn.

Het gebruik van het woord frustratie is veelzeggend. De discussie gaat niet over welk risico de personen liepen die een standje van Lubach gekregen hebben, maar dat ze de regels niet serieus genomen hebben, wat blijkbaar frustrerend is voor bepaalde mensen. Daarmee wordt de discussie over de zin en onzin van die maatregelen, die wel degelijk diskutabel zijn, in feite in de kiem gesmoord.

Lubach kan op sociale media dan ook op bijval rekenen voor zijn reactie. „Mooi dat er ook tv-persoonlijkheden zijn met gezond verstand. Je programma promoten kan ook via een videocall”, schrijft iemand. „Dat gezicht van de in de studio zittende Rene Mioch bij de uitleg van Arjen Lubach dat hij het niet vindt kunnen om nu voor een promotie met de avondklok te gaan reizen”, merkt een ander op vergezeld met een emoji die tranen huilt van het lachen. „Niet veel gehoord de afgelopen weken: ik vind het niet nodig om de avondklok te ontwijken om mijn eigen programma te promoten. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen”, concludeert een derde.

Het is journalistiek onwaardig om mensen met een andere mening belachelijk te maken. Alhoewel De Telegraaf dat hier niet direct doet, wordt het indirect gedaan door quotes van niet bij naam genoemde personen te gebruiken. Er wordt geen enkel negatief commentaar uit social media overgenomen, hoewel die er ook waren, zoals bijvoorbeeld deze Tweet:

Bent u een nieuwsartikel tegengekomen op het internet dat u door De Lantaarn wilt laten beoordelen op journalistieke kwaliteit? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
0/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
0/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
3/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
5/5

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
0/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
0/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
3/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
5/5