fb pixel

Doorgelicht: De Standaard – 64 procent meer ufomeldingen, lockdown en SpaceX-satellieten zorgen voor record

Bron: screenshot De Standaard

Hieronder treft u de volledige tekst aan van het artikel dat onder Bron vermeld is. In de tekst zijn enkele woorden, zinsdelen of hele zinnen gemarkeerd en van commentaar voorzien.

Het Belgisch ufomeldpunt kreeg vorig jaar een recordaantal meldingen binnen. Dat blijkt maandag uit het jaarverslag. Er waren 446 meldingen, een stijging met 64 procent ten opzichte van 2019. Vooral in maart en april waren er veel meldingen, wat volgens het meldpunt verklaard kan worden door de lockdown, de heldere weersomstandigheden en de Starlink-satellieten van SpaceX.

Een stijging van 64% klinkt dramatischer dan 174 extra meldingen. De verklaring wordt al gelijk gegeven; men had niks te doen, het was helder en er zijn nieuwe satellieten bijgekomen.

Door de lockdown ‘konden vele tienduizenden Belgen tijdelijk niet gaan werken of mochten ze alleen voor noodzakelijke verplaatsingen het huis uit. Een combinatie van meer vrije tijd en een bijzonder gunstige weerssituatie zorgde ervoor dat meer mensen zittend in de tuin of op het terras naar het luchtruim keken’, aldus het Belgisch ufo-meldpunt. ‘Een gelijkaardige stijging van het aantal meldingen zien we jaarlijks tijdens de zomermaanden juli en augustus.’

In die periode waren er ook verschillende lanceringen met Starlink-satellieten van SpaceX, waardoor er lijnen van lichtgevende stipjes te zien zijn in de lucht. ‘Een groot deel van de waarnemingen kon dan ook naar deze verklaring herleid worden. Nadat in de Vlaamse pers verschillende verhelderende artikels over deze satellieten waren verschenen, en ook het meldpunt op zijn website een informerende pagina hieraan had gewijd, zagen we een daling van dit soort meldingen.’

Het was in de eerste alinea al uitgelegd, maar er worden dan nog twee alinea’s aan gewijd om te herhalen waar de meldingen vandaan komen. De Starlink-satellieten zijn al in juni vorig jaar gelanceerd (bron).

Het hele artikel is van weinig nieuwswaardig, maar door te schrijven dat dit zich eigenlijk elk jaar min of meer herhaalt, blijft er al helemaal niks meer over.

Het grootste aantal meldingen (131) kwam uit Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (102), West-Vlaanderen (77), Limburg (63) en Vlaams-Brabant (51). Het Franstalige Comité Belge pour l’Etude des Phénomènes Spatiaux (Cobeps) ontving in 2020 134 ufomeldingen, waarvan er 23 betrekking hadden op waarnemingen van voor 2020.

In het begin van het artikel wordt gemeld dat er 446 meldingen waren. Als we echter de getallen uit de laatste alinea optellen, komen we uit op 558. Zelfs als we daar de 23 van aftrekken die betrekking hadden op waarnemingen van voor 2020, komen we met 535 nog steeds hoger uit dan de initieel gemelde 446. Zelfs dit simpele gegeven, is blijkbaar moeilijk om correct te noteren. Niet dat het veel uit maakt verder, want het hele artikel gaat nergens anders over dan 446 meldingen van mensen die lichtjes van satellieten in de lucht gezien hebben.

Bent u een nieuwsartikel tegengekomen op het internet dat u door De Lantaarn wilt laten beoordelen op journalistieke kwaliteit? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
1/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
4/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
3/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
4/5

Bron

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
1/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
4/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
3/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
4/5

Bron