fb pixel

Doorgelicht: AD | Quarantaineboete moet 435 euro worden, vindt kabinet

Bron: screenshot AD

Hieronder treft u de volledige tekst aan van het artikel dat onder Bron vermeld is. In de tekst zijn enkele woorden, zinsdelen of hele zinnen gemarkeerd en van commentaar voorzien.

Het kabinet wil dat het niet naleven van quarantaineregels een boete van 435 euro gaat opleveren. Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Het kabinet heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

De eerste zin van dit artikel doet al gelijk vermoeden dat het om een stukje overheidspropaganda gaat. Het kabinet wil boetes opleggen voor het niet naleven van quarantaineregels, wilt u dat ook? Opvallend is dat hier de term ‘opleveren’ gebruikt wordt. Het gaat dus blijkbaar nog niet eens zozeer om het bestraffen van het niet naleven van een regel, maar om een manier om de staatskas te spekken.

De quarantaineplicht houdt in dat alle reizigers uit zogeheten ‘hoogrisicogebieden’, ‘ongeacht met welk vervoersmiddel zij reizen’, in ieder geval vijf dagen in quarantaine moeten tot zij een negatieve test afleggen. Zonder negatieve testuitslag duurt de quarantaine tien dagen.

Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin alle reis- en contactgegevens staan en zijn zelf verantwoordelijk voor een geschikte quarantaine-accommodatie. ,,Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot in ieder geval een bestuurlijke boete van 435 euro of een last onder dwangsom die afhankelijk is van de situatie, opgelegd door de burgemeester”, is in een persverklaring te lezen.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt: ,,We moeten voorkomen, zeker als er straks weer meer gereisd kan worden, dat mensen met virusmutaties in de koffer weer naar Nederland komen. Voor reizigers wordt quarantaine daarom verplicht.”

De Nederlandse regering volgt hier het voorbeeld van andere landen, zoals Canada, waar invliegende reizigers ook verplicht worden om in quarantaine te gaan en daar zelf voor moeten betalen (bron). Hierdoor zullen veel mensen zich gaan bedenken of ze nog wel een vliegvakantie kunnen maken, aangezien een groot deel van de tijd in quarantaine doorgebracht moet worden, die ze ook nog zelf moeten regelen en bekostigen.

Reizigers die per auto terugkeren naar Nederland kunnen dus ook op de weg worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor mensen die per boot of trein reizen.
Er is sprake van een zeer hoogrisicogebied als er een hoge mate van verspreiding van het virus is, er gevaarlijke virusvarianten voorkomen of als er onvoldoende getest of onderzoek gedaan wordt naar het virus, schrijft het kabinet. Dit wordt beoordeeld door het RIVM.
Het kabinet hoopt dat de wet op 15 mei van kracht kan zijn.

Het is vreemd dat het kabinet de hoop uitspreekt om een wet in te kunnen voeren die het mogelijk maakt om mensen te bestraffen voor het niet naleven van regels die de volksgezondheid moeten bevorderen. Je zou toch zeggen dat als mensen geïnformeerd worden over een levensgevaarlijk virus dat rondwaart, men uit zichzelf al voorzichtig zal zijn. Het is dan toch vreemd dat je mensen dan bijna moet dwingen om die goede raad op te volgen.

Testbewijzen
Het kabinet heeft vandaag ook een wetsvoorstel ingediend om testbewijzen in de wet op Publieke Gezondheid op te nemen. Mensen die een recente negatieve test kunnen overleggen, krijgen dan eerder toegang tot sectoren die nu gesloten zijn. Toegang tot stadions en culturele instellingen wordt daarmee mogelijk gemaakt.

Testbewijzen worden ingezet om coronamaatregelen te versoepelen. De samenleving kan daarmee eerder ‘open’ worden gemaakt tijdens de lockdown. Er wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid hard gewerkt om de testbewijzen op te schalen om op die manier Nederland eerder van het slot te halen. Vanaf juli wordt voor dergelijke testbewijzen een eigen bijdrage van 7,50 gevraagd van degene die ergens toegang tot wil.

Deze testbewijzen zijn een opstapje naar een samenleving waar mensen buitengesloten gaan worden op basis van hun medische situatie. Het AD stelt hier verder geen kritische vragen bij en speelt zoals al voorspeld spreekbuis voor de overheid.

Bent u een nieuwsartikel tegengekomen op het internet dat u door De Lantaarn wilt laten beoordelen op journalistieke kwaliteit? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
4/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
2/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
2/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
5/5

Bron

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Journalistieke graadmeter
Nieuwswaarde:Hoe relevant en actueel is dit nieuws voor de lezers?
4/5
Neutraliteit:Laat het artikel een neutrale indruk achter?
2/5
Volledigheid:Blijven relevante aspecten bij het onderwerp onderbelicht?
2/5
Correctheid:Is de gepresenteerde informatie feitelijk correct?
5/5

Bron