fb pixel

Podcasts

How The Specter of Communism is Ruling Our World

De ineenstorting van de communistische regimes in de Sovjet-Unie en Oost-Europa betekende het einde van de halve eeuw durende Koude Oorlog. Velen waren dan ook optimistisch en geloofden dat het communisme slechts een herinnering uit het verleden was geworden.

De trieste waarheid is echter dat een sluipende getransformeerde communistische ideologie zich in plaats daarvan over de hele wereld heeft verspreid.

Berlijn, het verhaal van de muur

Op 13 augustus 1961 werd Berlijn geschokt wakker. Het Oost-Duitse leger was begonnen met de bouw van de beruchte Berlijnse Muur.  De Muur werd aanvankelijk in het midden van Berlijn gebouwd en in de daaropvolgende maanden uitgebreid. Hij sneed West-Berlijn volledig af van het omringende Oost-Duitsland en verbood de Oost-Duitsers om West-Duitsland te betreden. 

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet zoeken verklaringen voor de bouw van de Berlijnse Muur. 

Faith, Family & Freedom with Curtis Bowers

Curtis Bowers is een Amerikaanse ondernemer, voormalig volksvertegenwoordiger voor de Amerikaanse staat Idaho, filmmaker en vader van 9 kinderen. Bowers staat bekend om zijn befaamde documentaires ‘Agenda I en II’.

“In deze podcast, zullen we de agenda blootleggen van diegenen die onze samenleving van binnenuit willen vernietigen en wat we kunnen doen om terug te vechten en het verschil te maken. Hoe kunnen we doelbewust onze kinderen en kleinkinderen beschermen tegen de ‘Marxistische agenda’ en hen voorbereiden op echt succes in het leven.  Verandering begint met het begrijpen van onze vijand en onszelf, in onze strijd voor echte vrijheid.” – Curtis Bowers

De Bourgondiërs

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.

Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. 

Bart Van Loo’s spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis.

De Zonnekoning

Na de vroegtijdige dood van zijn vader werd Lodewijk XIV op vierjarige leeftijd koning van Frankrijk.

De Zonnekoning heeft vanaf het begin van zijn regeerperiode een zeer duidelijke visie om van Frankrijk een moderne en welvarende natie te maken. Hij was tevens een belangrijke beschermheer van de kunsten en daardoor wordt vaak aan zijn regeerperiode gerefereerd als de Grand Siècle (Grote Eeuw). Lodewijk XIV koos voor de zon als symboliek voor zichzelf, als een God op aarde, die vanuit het culturele hart van Europa – Versailles – zijn lichtstralen over Europa liet schijnen.

Auteur en presentatie: Johan Op de beeck

Napoleon

In 2015 was het 200 jaar geleden dat Napoleon de Slag bij Waterloo verloor en nog altijd komt de hele wereld de plek met de trap en de leeuw bezoeken. Niet omwille van overwinnaar Wellington maar omwille van de verliezer. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Winston Churchill noemde Napoleon “De grootste man van de daad die in Europa geboren is sinds Julius Caesar.”

Auteur en presentatie: Johan Op de beeck

Het verlies van België

Belgen en Nederlanders, ooit waren we inwoners van dezelfde staat: Het Koninkrijk der Nederlanden. Het was in 2015 precies 200 jaar geleden dat dit Koninkrijk ontstond. Op 16 maart 1815 riep Willem Frederik, een telg uit het Oranje-Nassau geslacht, zichzelf uit tot Willem I, koning der Verenigde Nederlanden. 15 jaar later, in 1830, was het al uit met zijn Koninkrijk. 

Wat liep er mis? Wat leidde uiteindelijk tot de Belgische revolutie? En wie waren het eigenlijk die per se ‘Willem weg’ wilden?

U verneemt het allemaal in deze 5-delige podcast-reeks ‘Het Verlies van België’ uit de mond van auteur en journalist Johan Op De Beeck. Iedereen met een beetje interesse voor de Belgische politiek zal hier ongetwijfeld een paar nieuwe inzichten kunnen verwerven.