fb pixel
Inspiratie & traditie

Zonnepanelen vervaardigd uit gewas-afval die zelfs werken wanneer de zon niet schijnt

Bron: Screenshot De Lantaarn

De zevenentwintigjarige Carvey Ehren Maigue, een Filippijnse ingenieursstudent, trok internationale aandacht nadat hij de jaarlijkse James Dyson-duurzaamheidsprijs heeft gewonnen. 

Maigue’s ingenieuze uitvinding heet het AuREUS-systeem en maakt het mogelijk om van gewas-afval kleurrijke zonnepanelen te maken die op decoratieve wijze over de ramen van gebouwen worden geplaatst en waarmee het UV-licht van de zon wordt omgezet in elektriciteit.

Gewone zonnepanelen kunnen geen grote hoeveelheden UV-licht opvangen. Traditionele zonnepanelen zetten zichtbaar licht om in elektrische energie en ze kunnen slechts een klein deel van het ultraviolette licht opvangen. 

Het grote voordeel van Maigue’s methode om elektriciteit op te wekken is dat de zon niet eens hoeft te schijnen om het te laten werken. Omdat de AuREUS-panelen werken door UV-licht op te vangen, kunnen ze zelfs op een bewolkte dag energie produceren. Daar komt nog bij dat de productie van deze innovatieve panelen volledig milieuvriendelijk is. “We recupereren de gewassen van de boeren die getroffen werden door natuurrampen zoals tyfoons,” zei Maigue.

Het mag dan voor de hand liggen dat Maigue’s project zowel uniek als opmerkelijk is, de jongeman was erg onder de indruk van de prijs. Hij zei dat het hem een paar dagen kostte om te verwerken dat hij de winnaar was. “Ik was erg blij omdat ik weet dat ik door deze prijs meer mensen zal kunnen bereiken”, aldus Maigue.

De oprichter van de prijs, James Dyson, zei dat hij indertijd met deze wedstrijd was begonnen om te bewijzen dat één persoon het verschil kan maken in de wereld en dat Maigue’s uitvinding die visie eer aandoet. James Dyson werd zelf vooral bekend als uitvinder van de zakloze stofzuiger. Daarnaast heeft hij nog meer dan 130 andere uitvindingen op zijn naam staan. Hij kreeg verschillende eredoctoraten en prijzen en volgens Wikipedia behoort hij momenteel tot de rijkste inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | Inspiratie & traditie

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.