De zevenentwintigjarige Carvey Ehren Maigue, een Filippijnse ingenieursstudent, trok internationale aandacht nadat hij de jaarlijkse James Dyson-duurzaamheidsprijs heeft gewonnen.
Maigue’s ingenieuze uitvinding heet het AuREUS-systeem en maakt het mogelijk om van gewas-afval kleurrijke zonnepanelen te maken die op decoratieve wijze over de ramen van gebouwen worden geplaatst en waarmee het UV-licht van de zon wordt omgezet in elektriciteit.
Gewone zonnepanelen kunnen geen grote hoeveelheden UV-licht opvangen. Traditionele zonnepanelen zetten zichtbaar licht om in elektrische energie en ze kunnen slechts een klein deel van het ultraviolette licht opvangen.
Het grote voordeel van Maigue’s methode om elektriciteit op te wekken is dat de zon niet eens hoeft te schijnen om het te laten werken. Omdat de AuREUS-panelen werken door UV-licht op te vangen, kunnen ze zelfs op een bewolkte dag energie produceren. Daar komt nog bij dat de productie van deze innovatieve panelen volledig milieuvriendelijk is. “We recupereren de gewassen van de boeren die getroffen werden door natuurrampen zoals tyfoons,” zei Maigue.
Het mag dan voor de hand liggen dat Maigue’s project zowel uniek als opmerkelijk is, de jongeman was erg onder de indruk van de prijs. Hij zei dat het hem een paar dagen kostte om te verwerken dat hij de winnaar was. “Ik was erg blij omdat ik weet dat ik door deze prijs meer mensen zal kunnen bereiken”, aldus Maigue.
De oprichter van de prijs, James Dyson, zei dat hij indertijd met deze wedstrijd was begonnen om te bewijzen dat één persoon het verschil kan maken in de wereld en dat Maigue’s uitvinding die visie eer aandoet. James Dyson werd zelf vooral bekend als uitvinder van de zakloze stofzuiger. Daarnaast heeft hij nog meer dan 130 andere uitvindingen op zijn naam staan. Hij kreeg verschillende eredoctoraten en prijzen en volgens Wikipedia behoort hij momenteel tot de rijkste inwoners van het Verenigd Koninkrijk.