fb pixel
China

YouTube-software-ingenieurs werkten eerder voor CCP-gecontroleerde instellingen

Bron: Unsplash

Een artikel in ‘The National Pulse’ toont dat een aantal software-ingenieurs die werken voor YouTube eerder hebben gewerkt voor instellingen die gelinkt worden aan de Chinese communistische partij (CCP). De vraag stelt zich waarom er een draaideur bestaat tussen YouTube en de in China gevestigde instellingen en universiteiten.

Het artikel vernoemt onder andere Tai Jinjiang, een software-ingenieur die sinds mei 2019 werkt voor YouTube. Volgens het artikel werkte Tai Jinjiang als projectmanager voor ‘Guanghzou Shian Technology’ waar hij verschillende projecten leidde voor het Chinese Volksbevrijdingsleger, het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid en de Chinese Staatsveiligheid. Bovendien zou hij meerdere onderscheidingen hebben vergaard voor ‘uitstekende prestaties’.

Een andere persoon die ter sprake komt is Xiao Chen, die sinds november 2020 werkt als software-ingenieur bij YouTube. Voorheen werkte hij als onderzoeksassistent aan de Sun Yat-Sen Universiteit. Deze universiteit staat sinds 2015 bij de Amerikaanse overheid op de zwarte lijst als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Een andere software-ingenieur, Xifei Huang, werkt sinds februari 2014 voor YouTube, niettegenstaande hij eerder werkte als projectontwikkelaar voor de Universiteit van Peking (Peking University).

Eerder werden onderzoekers van de Universiteit van Peking door de FBI veroordeeld voor het stelen van intellectuele eigendommen. De universiteit wordt ook gefinancierd en gecontroleerd door de CCP.

Fan Yang, een software-ingenieur die werkt voor YouTube sinds april 2017, werkte eerder voor China Telecom, gelabeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie voor samenwerking met het Chinese leger.

Yang werkte vervolgens als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Fudan. Deze universiteit kwam eind vorig jaar nog in opspraak nadat de woorden “vrijheid van denken” op aangeven van de CCP uit haar charter werden geschrapt.

Gedurende de periode dat Yang aan de universiteit van Fudan werkte, werden vijf Chinese militaire hackers uit de universiteit van Fudan aangeklaagd voor het stelen van Amerikaanse staatsgeheimen.

Deze banden werpen een interessant licht op het besluit van YouTube om elke video die een overwinning voor Joe Biden betwist, te verbieden.

Eerder deze week werd een video op het YouTube kanaal ‘Inconvenient Truths by Jennifer Zeng’, door YouTube verwijderd. De video toonde een speech van Professor Di Dongsheng, Vice decaan aan de Renmin-universiteit van China in Beijing en Vice voorzitter van het centrum voor buitenlandse strategieën in China. De speech werd opgenomen in November in Shanghai en Professor Di legde uit waarom Joe Biden de voorkeurskandidaat is van de Chinese Communistische Partij. YouTube gaf aan dat een schending van de auteursrechten de reden was voor het verwijderen van de video. Het is echter hoogst ongebruikelijk dat een video om die reden geheel wordt verwijderd van het platform.

De volgende video toont een reportage over de bewuste speech gemaakt door ‘China observer’:

Naast het verwijderen van gevoelige video’s kwam ook aan het licht dat YouTube automatisch alle zinnen verwijderd die in de commentaarsecties gepost werden in de Chinese taal en waarin kritiek wordt geuit op de Chinese communistische partij. Een voorval dat door YouTube zelf werd toegeschreven aan “een fout in onze systemen”.

De lijst van Amerikaanse tech bedrijven die personeel inhuren met duidelijke connecties met de Chinese communistische partij wordt steeds groter. Volgens een artikel uit de New York Post heeft Facebook minstens 6 Chinese medewerkers in dienst genomen met de bedoeling om hun cencuur-algoritmes verder te verfijnen. Eén van deze medewerkers werkte voorheen voor het Chinese telecombedrijf Huawei, dat door de Amerikaanse overheid wordt aangezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid en de technologische arm van het Chinese leger.

Twitter heeft dan weer Dr. Fei-Fei Li aangesteld als adviseur, ondanks haar deelname aan verschillende door de CCP gesponsorde conferenties en haar samenwerking met een “toonaangevend onderzoeksinstituut voor artificiële intelligentie aan de Tsinghua Universiteit, een prestigieus Chinees academisch instituut dat ook AI-onderzoek doet voor het Chinese leger”.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.