Een 10-koppige team van internationale deskundigen had normaal gezien begin januari moeten vertrekken naar China als onderdeel van een langverwachte missie om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus, dat een jaar geleden voor het eerst de kop opstak in de Chinese stad Wuhan.
Tot op heden zijn er nog steeds geen specifieke details bekend over de ware oorsprong van het virus. Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, zei op dinsdag dat hij “zeer teleurgesteld” was dat China nog steeds geen toestemming heeft gegeven voor de komst van het team van internationale deskundigen.
“Ik heb contact gehad met hoge Chinese ambtenaren en ik heb nogmaals duidelijk gemaakt wat de missie een prioriteit is voor de WHO,” zei Tedros.
China heeft de kritiek op de manier waarop ze eind 2019 de uitbraak van het virus heeft aangepakt steeds verworpen, hoewel sommigen, waaronder de VS, Het Verenigd Koninkrijk en Australië, de aanpak van Peking alsook die van de WHO zelf sterk in twijfel hebben getrokken.
Washington heeft zelfs de procedure opgestart om uit de WHO te stappen, en heeft kritiek geuit op de manier en de voorwaarden waaronder de Chinese deskundigen de eerste fase van het onderzoek hebben uitgevoerd.
Een topambtenaar binnen de dienst nationale veiligheid van de Trump-administratie beweerde onlangs dat er “steeds duidelijker bewijsmateriaal” beschikbaar is om de theorie te ondersteunen dat COVID-19 gelekt zou zijn uit een Chinees overheidslaboratorium in Wuhan.
Matthew Pottinger, de Afgevaardigde Adviseur van de Nationale Veiligheid, deed deze uitspraak tijdens een recente videoconferentie met Britse wetgevers.
“Er is een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat aangeeft dat een lek of een ongeval in een laboratorium een zeer realistische mogelijkheid is,” zei Pottinger tijdens de oproep. “Zelfs hoge ambtenaren in Peking hebben het verhaal van de dierenmarkt al openlijk verworpen.”
Deze videoconferentie met Britse ambtenaren werd gehouden enkele dagen voordat de onderzoekers van de WHO naar China zouden vertrekken.
Joshua Philipp, onderzoeksjournalist voor The Epoch Times, maakte in april 2020 een opmerkelijke documentaire over de uitbraak van het virus en de mogelijke oorsprong van het virus. Deze documentaire ging viraal op het internet, maar werd door de hypothese van een mogelijk lek of een ongeval in een laboratorium gecensureerd door Facebook.