fb pixel
China, Covid-19

WHO teleurgesteld: China heeft nog steeds geen toegang verleend aan coronavirus-onderzoeksteam

Bron: Pixabay

Een 10-koppige team van internationale deskundigen had normaal gezien begin januari moeten vertrekken naar China als onderdeel van een langverwachte missie om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus, dat een jaar geleden voor het eerst de kop opstak in de Chinese stad Wuhan.

Tot op heden zijn er nog steeds geen specifieke details bekend over de ware oorsprong van het virus. Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, zei op dinsdag dat hij “zeer teleurgesteld” was dat China nog steeds geen toestemming heeft gegeven voor de komst van het team van internationale deskundigen.

“Ik heb contact gehad met hoge Chinese ambtenaren en ik heb nogmaals duidelijk gemaakt wat de missie een prioriteit is voor de WHO,” zei Tedros.

China heeft de kritiek op de manier waarop ze eind 2019 de uitbraak van het virus heeft aangepakt steeds verworpen, hoewel sommigen, waaronder de VS, Het Verenigd Koninkrijk en Australië, de aanpak van Peking alsook die van de WHO zelf sterk in twijfel hebben getrokken.

Washington heeft zelfs de procedure opgestart om uit de WHO te stappen, en heeft kritiek geuit op de manier en de voorwaarden waaronder de Chinese deskundigen de eerste fase van het onderzoek hebben uitgevoerd.

Een topambtenaar binnen de dienst nationale veiligheid van de Trump-administratie beweerde onlangs dat er “steeds duidelijker bewijsmateriaal” beschikbaar is om de theorie te ondersteunen dat COVID-19 gelekt zou zijn uit een Chinees overheidslaboratorium in Wuhan.

Matthew Pottinger, de Afgevaardigde Adviseur van de Nationale Veiligheid, deed deze uitspraak tijdens een recente videoconferentie met Britse wetgevers.

“Er is een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat aangeeft dat een lek of een ongeval in een laboratorium een zeer realistische mogelijkheid is,” zei Pottinger tijdens de oproep. “Zelfs hoge ambtenaren in Peking hebben het verhaal van de dierenmarkt al openlijk verworpen.”

Deze videoconferentie met Britse ambtenaren werd gehouden enkele dagen voordat de onderzoekers van de WHO naar China zouden vertrekken.

Joshua Philipp, onderzoeksjournalist voor The Epoch Times, maakte in april 2020 een opmerkelijke documentaire over de uitbraak van het virus en de mogelijke oorsprong van het virus. Deze documentaire ging viraal op het internet, maar werd door de hypothese van een mogelijk lek of een ongeval in een laboratorium gecensureerd door Facebook.

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | China, Covid-19

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.