Peking belet de wereld om de waarheid te achterhalen over de betrokkenheid van het P4- laboratorium in Wuhan bij de uitbraak van COVID-19. De WHO heeft aangekondigd het laboratorium in Wuhan opnieuw te willen onderzoeken, maar Peking weigert toegang te verlenen of gegevens te verstrekken.
Een van de belangrijkste leden van het onderzoeksteam dat de WHO begin dit jaar naar Wuhan had gestuurd, spreekt zich ondertussen uit en heeft nu onthuld hoe Chinese functionarissen het team onder druk hebben gezet om de hypothese van het lablek te laten vallen.
In februari van dit jaar verklaarde de Deense WHO-onderzoeker Peter Embarek nog dat een lablek de minst waarschijnlijke bron van het Wuhanvirus was. Embarek stond aan het hoofd van het WHO-onderzoeksteam in Wuhan en vlak voor hun vertrek uit Wuhan zei Embarek tijdens een persconferentie: “De bevindingen suggereren dat de lablek-hypothese zeer onwaarschijnlijk is om de introductie van het virus in de menselijke populatie te verklaren.” Ook in hun eindverslag achtte de WHO-onderzoekers het “extreem onwaarschijnlijk” dat de bron van het virus een Chinees laboratorium was.
Maar zes maanden na die bewering is Peter Embarek dan toch met de waarheid naar buiten gekomen. In een interview met de Deense televisiezender TV2 afgelopen donderdag, beweerde hij zelfs dat het een “waarschijnlijke hypothese is dat een onderzoeker besmet is geraakt tijdens veldwerk of in een laboratorium waardoor deze hele pandemie is begonnen.” Embarek onthulde ook hoe de onderzoekers in Wuhan onder druk werden gezet.
Embarek verklaarde dat de Chinese onderzoekers actief werken aan het blokkeren van elk onderzoek naar het lablek. Zij verwierpen het idee eerst ronduit door te zeggen dat een lek onmogelijk was. Maar de WHO-onderzoekers drongen aan op het opnemen van de mogelijkheid in hun rapport. Uiteindelijk kreeg China toch de overhand. Na twee dagen discussiëren stonden de Chinese onderzoekers de vermelding van een mogelijk lablek toe in het rapport, maar de WHO-onderzoekers werden gevraagd in de toekomst geen verder onderzoek hiernaar aan te bevelen. Deze concessie blijkt nu een grote vergissing te zijn.
Journalist Ian Birrell zei tijdens een interview met Skynews: “Ik denk dat het WHO-rapport al in diskrediet was gebracht voordat de inkt droog was. We wisten toen al dat de eindconclusie absurd was. We wisten dat bij sommige van de betrokken wetenschappers er sprake was van een hopeloze belangenvermenging. Het was gewoonweg belachelijk om iemand als Peter Daszak, de Britse wetenschapper die al vele jaren rechtstreeks betrokken was bij onderzoek in het Wuhan Instituut voor Virologie (WIV), mee op te nemen in het WHO-onderzoeksteam. Hij financierde het onderzoek in het WIV en is een persoonlijke vriend van dr. Shi Zhengli, de Chinese wetenschapper die aan het hoofd staat van het WIV. Het was gewoon belachelijk om China de deelnemers van het WHO-team zelf te laten kiezen. Het was belachelijk om China toe te staan om hun mening te geven over de resultaten van het rapport en het was dan ook geen verrassing dat, zodra het rapport uitkwam, de inhoud ervan ook belachelijk was.”
China heeft de vraag naar een tweede onderzoek naar de oorsprong alvast afgewezen. Eerder dit jaar maakte WHO-directeur-generaal dr. Tedros Adhanom Gibraezus Peking woedend. Hij weigerde de lablek-theorie van tafel te vegen. Niemand had dit verwacht, aangezien hij sinds het begin van de pandemie meermaals de kant van Beijing had gekozen. Hij prees de reactie van China tijdens de uitbraak en negeerde de doofpotaffaire door communistische partijfunctionarissen. Dr. Tedros aarzelde om Beijing in het openbaar te bekritiseren, zelfs toen WHO-functionarissen met veel moeite de nodige informatie uit Wuhan konden verkrijgen.
Maar nu spreekt de WHO-directeur-generaal op een geheel andere toon. Hij dringt aan op een nieuwe onderzoek in China en roept op tot een audit van laboratoria in Wuhan die in de buurt liggen van de gebieden waar de eerste gevallen van COVID-19 plaatsvonden. Critici zeggen echter dat het onderzoek hoe dan ook 20 maanden te laat komt en door te weigeren mee te werken heeft China er opnieuw voor gezorgd dat de waarheid over de Wuhan lablek voorlopig begraven blijft.