fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

WHO legt uit waarom ‘Xi’ en niet ‘Mu’ werd overgeslagen bij de naamgeving van de COVID-19-varianten

Bron: Stockfootage De Lantaarn

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft uitgelegd waarom zij de Griekse letters “Xi” heeft overgeslagen bij de naamgeving van de nieuwe COVID-19-variant Omicron.

Eigenlijk werden er twee letters overgeslagen – ‘Nu’ en ‘Xi’. De WHO zei in een verklaring op 27 november aan The Epoch Times dat deze beslissing werd genomen: “… omdat ‘Nu’ te gemakkelijk wordt verward met het woord ‘new’ (nieuw) en ‘Xi’ werd niet gebruikt omdat het een veel voorkomende achternaam is en [de] voorschriften van de WHO voor de naamgeving van nieuwe ziekten … suggereren ‘geen aanstoot te geven aan culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen’.”

Alleen blijkt ‘Xi’ niet zo’n gebruikelijke achternaam als andere namen zoals ‘Mu’ die de WGO wel heeft gebruikt voor varianten. Volgens de website Forbears staat de naam Xi op de 708e plaats in de lijst van meest gebruikte namen en er zijn wereldwijd ongeveer 775.000 mensen met de naam Xi. ‘Mu’ daarentegen staat op de 527e plaats met meer dan een miljoen mensen die zo noemen.

De WHO had geen enkele probleem met ‘Mu’. Maar waarom ligt ‘Xi’ dan zo gevoelig voor de WHO? Professor Jonathan Turley, een strafpleiter en professor aan de George Washington University in Washington DC, speculeerde dat de WHO “opnieuw elk mogelijk ongemak voor de Chinese overheid probeert te vermijden door de letter ‘Xi’ over te slaan en de naam Omicron te gebruiken. Verwacht werd dat de nieuwe variant ‘Nu’ zou zijn, maar elke volgende variant zou dan ‘Xi’ zijn, wat toevallig de naam van de Chinese leider is,” schreef hij op Twitter.

“Het is niet duidelijk of er een andere reden is voor de beslissing om ‘’Nu en ‘Xi’ over te slaan, maar de reputatie van W.H.O. na het onderzoek naar de oorsprong van de pandemie heeft speculaties aangewakkerd over een politiek motief. Het is een bewijs van de aanhoudende problemen met de geloofwaardigheid van de organisatie na haar oorspronkelijke onderzoek.”

Ted Cruz op twitter over de WHO en Omicron

Op Twitter zei de Amerikaanse senator Ted Cruz (R-Texas): “Als de WHO werkelijk zo bang is voor de Chinese Communistische Partij, hoe kunnen we er dan op vertrouwen dat ze China de volgende keer zullen terrecht wijzen wanneer ze opnieuw zullen proberen een catastrofale wereldwijde pandemie in de doofpot te stoppen?”

Ondertussen beschuldigde de Amerikaanse Senator Tom Cotton (R-Ark.) de WHO ervan “meer bezorgd te zijn over de gevoelens van de Chinese Communistische Partij dan over de volksgezondheid.”

De WHO heeft eerder dit jaar ervoor gekozen om letters van het Griekse alfabet te gebruiken om de varianten van het coronavirus te benoemen om te zorgen voor “een gemakkelijk uitspraak” en “om het gebruik van stigmatiserende labels voor varianten van het coronavirus te vermijden”.

De Omicron-stam, geïdentificeerd als B.1.1.529, werd in de afgelopen week voor het eerst ontdekt in Botswana en Zuid-Afrika.

Volgens een verklaring van de WHO zijn er aanwijzingen dat er bij Omicron een hoger risico voor herinfectie is dan bij andere varianten zoals de Delta- of Alphavariant. Maria Van Kerkhove, hoofd van de eenheid opkomende ziekten van de WHO, zei dat het agentschap de nieuwe stam een zorgwekkende variant heeft genoemd omdat het “een aantal zorgwekkende eigenschappen” heeft, namelijk een groot aantal mutaties, waarvan sommige “een aantal zorgwekkende kenmerken hebben”.

De nieuwe variant van het corona-virus heeft wereldwijd al geleid tot paniek op de beurzen en reisverboden door verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Saoedi-Arabië, Japan, Rusland, Australië en landen van de Europese Unie.

De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid noemde deze maatregel “ongerechtvaardigd”. Een Zuid-Afrikaanse toparts vertelde aan The Telegraph dat de nieuwe variant ongewone maar milde symptomen veroorzaakt. Resultaat van onderzoek naar de ernst van de Omicron-variant wordt pas verwacht binnen een tweetal weken.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.