Iets meer dan een jaar nadat het coronavirus voor het eerst opdook in de Chinese stad Wuhan, zijn deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) daar eindelijk hun onderzoek begonnen. De deskundigen bezochten woensdag het Chinese instituut voor virologie in Wuhan waarvan velen suggereren dat hier de oorsprong van het virus terug te vinden is. De experts hebben drie uur doorgebracht in de faciliteit terwijl journalisten op een afstand werden gehouden.
Gehuld in controverse
Het laboratorium in Wuhan wordt geleid door viroloog Shi Zhengli die bekend staat als de “Chinese Batwoman”. Haar team bestudeert ’s werelds gevaarlijkste ziekteverwekkers en al meer dan tien jaar test ze hoe verschillende coronavirussen die afkomstig zijn van dieren, ook mensen kunnen besmetten. De Chinese wetenschapper heeft de theorie verworpen dat het coronavirus uit haar lab zou zijn gelekt. Ze zei ook dat er geen Covid-19 besmetting onder het laboratoriumpersoneel is geweest.

Maar een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken suggereert iets anders:
– Het agentschap beweert informatie te hebben ontvangen waaruit blijkt dat verschillende onderzoekers in het lab in de herfst van 2019 ziek zijn geworden en symptomen vertoonden die overeenkomen met Covid-19. Zekerheid is er echter niet aangezien deze symptomen ook overeen komen met gewone seizoensziekten.
– In oktober 2019 zou het lab ook voor een tot nog toe onbekende reden meer dan twee weken zijn gesloten. Volgens een rapport van Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, dat door NBC News in Londen werd verkregen, was er geen mobiele telefoonactiviteit in het streng beveiligde deel van het instituut voor virologie in Wuhan van 7 tot 24 oktober 2019, en dat er ergens tussen 6 en 11 oktober een “gevaarlijke gebeurtenis” kan hebben plaatsgevonden.
– Volgens het staatsdepartement werd in het lab tevens een vleermuisvirus onderzocht dat voor meer dan 96% identiek is aan Covid-19.
Sommige wetenschappers hebben China opgeroepen om de gegevens van alle in het Wuhan-lab bestudeerde coronavirus-samples vrij te geven. Peking is tot nu toe nog niet op deze vraag ingegaan.
Een van de experts in het WHO team is Dr. Peter Daszak. Hij is een collega maar ook een vriend van Shi Zhengli en hij had haar eerder al verdedigd tegen de beschuldigingen van een mogelijk lek in het Wuhan-lab. Volgens een artikel in de Wall Street Journal heeft zijn non-profitorganisatie in de V.S. meer dan 100 miljoen dollar aan federale subsidies besteed aan de financiering van overzeese laboratoriumexperimenten, waaronder ook in het Wuhan-lab. Hierdoor rijst nu ook de vraag of zijn aanwezigheid in het team de onafhankelijkheid van het WHO-onderzoek in gevaar kan brengen.
Of het onderzoek van het WHO team ook enig concreet resultaat zal opleveren valt nog af te wachten. Dr. Mike Ryan, hoofdverantwoordelijke van het WHO Health Emergency Programma, zei hierover: “Ik wil iedereen erop wijzen dat het succes van dit onderzoek niet bepaald wordt door het al dan niet vinden van de oorsprong van het virus. Het gaat hier om een gecompliceerde zaak.”
Een PR stunt van de Chinese overheid?
Eerder deze week, kreeg het team onder grote media-belangstelling toegang tot de Huanan dierenmarkt, die vanaf het begin van de crisis door de Chinese autoriteiten en de Chinese staatsmedia werd aangewezen als het epicentrum van de uitbraak. Maar NTD news vernam van lokale bronnen dat de markt ondertussen meermaals grondig werd gereinigd, en dat het hierdoor zeer onwaarschijnlijk is dat er nog aanwijzingen zullen worden gevonden.
Tot nu toe heeft het WHO-team weinig onthuld over wat ze hebben gevonden, afgezien van een paar berichten op Twitter met algemene informatie over de reis.
Het WHO team wordt rondgeleid volgens een strikt programma en zo kregen de WHO experts op zaterdag 30 januari ook een rondleiding in een gloednieuw museum in Wuhan dat volledig werd ingericht om het succesverhaal van de CCP in de strijd tegen het coronavirus in de verf te zetten. Het staatsblad Hubei Daily berichtte op 30 oktober 2020 over het museum: “Deze tentoonstelling over de strijd tegen COVID-19 is bedoeld als een levendige en diepgaande patriottistische onderwijsles voor iedereen.”
Volgens een rapport dat werd gepubliceerd door de propaganda-afdeling van het Centraal Comité van de CCP, de provinciale regering van Hubei en andere overheidsinstanties, werden de museumgidsen die de bezoekers zullen rondleiden in het museum gekozen uit andere musea in de provincie Hubei, en kregen zij van tevoren een ‘strikte opleiding’. Hoe dit bezoek het WHO-team zal helpen in hun zoektocht naar meer klaarheid over de uitbraak blijft een open vraag.
Er is nog lang geen sprake van transparantie door de Chinese overheid betreffende de uitbraak van het virus in China. Trefwoorden zoals “Wuhan herdenking” of “Wuhan verjaardag” worden online gecensureerd in China. De ware toedracht van de oorsprong van deze crisis en de juiste cijfers van het aantal slachtoffers in China zijn tot op de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk. Het is nog maar de vraag of dat ooit het geval zal zijn.
Op 2 februari kondigde de gezondheidscommissie van Hubei aan dat de provincie Hubei sinds december 2019, 68.150 patiënten heeft gediagnosticeerd met COVID-19. Het nationale CDC van China bracht echter op 28 dec. 2020 een onderzoeksrapport uit, waarin staat dat 4,43 procent van de inwoners van Wuhan COVID-19 antilichamen in hun bloed hebben, wat betekent dat ze eerder met het virus besmet zijn geweest. In andere steden van de provincie Hubei ligt dat cijfer op 0,44 procent van alle inwoners.
Hubei heeft een bevolking van 59 miljoen, en 11 miljoen daarvan wonen in Wuhan (volgens de laatste officiële gegevens). Dus volgens de cijfers van het Chinese CDC komt dit overeen met ongeveer 698.500 inwoners (4,43 procent van 11 miljoen plus 0,44 procent van 48 miljoen) in Hubei die besmet zijn geweest met het virus … Dat is tien keer meer dan het officiële cijfer.