fb pixel
China

Welles-nietesspelletje van Peking over oorzaak van heropflakkeringen coronavirus in China

Bron: Een kleine supermarkt in Peking | Unsplash

Na de recente heropflakkeringen van het coronavirus doorheen China, hebben de Chinese autoriteiten de oorzaak van de lokale virusuitbraken toegeschreven aan geïmporteerd voedsel en andere goederen uit de hele wereld. Het ging hierbij voornamelijk over diepgevroren voedingswaren zoals ijscrème en fruit maar zelfs op geïmporteerde onderdelen bedoeld voor de autoindustrie zou volgens de Chinese overheid het coronavirus zijn aangetroffen.

Maar nu lijkt de overheid plots terug te komen op hun eerdere claims. Deze diepgevroren voedingswaren zouden uiteindelijk dan toch niet de oorzaak zijn en ze zijn nu zelfs volkomen veilig verklaard voor consumptie. 

De adjunct-directeur van het nationale centrum voor voedselveiligheid in China zei dit tijdens een persconferentie op zondag. Hij legde uit dat voedingsmiddelen het virus niet kunnen overbrengen op mensen, omdat de monsters inactief virusmateriaal zouden bevatten. Hij merkte ook op dat er geen bewijs is dat het eten van voedingsmiddelen de ziekte kan verspreiden, en ten slotte dat mensen zich vrij moeten voelen om geïmporteerde goederen te eten. De Wereldgezondheidsorganisatie had eerder al verklaard dat er geen bewijs is dat mensen COVID-19 kunnen oplopen via voedsel of voedselverpakkingen.

Er werd verder geen verklaring gegeven waarom Beijing plots van mening is veranderd. De CCP heeft sinds het begin van de huidige coronacrisis een indrukwekkende staat van dienst voor wat betreft het afschuiven van de verantwoordelijkheid voor elke uitbraak van het virus. De economisch impact van hun eigen retoriek zou in dit geval een reden kunnen zijn voor de plotselinge verschuiving in de houding van Beijing ten opzichte van geïmporteerde voedingsmiddelen.

Chinese containerschepen in de haven van Rotterdam | Unsplash

Door de eerdere verklaringen van Chinese deskundigen rondom de mogelijkheid om het virus over te brengen via geïmporteerde goederen en diepgevroren voedsel, en door de herhaalde berichtgevingen in de Chinese staatsmedia dat geïmporteerde producten positief zijn getest op het corona-virus, weigeren veel Chinezen nog langer geïmporteerde producten te kopen om elk risico op besmetting met het virus te vermijden, waardoor de importbedrijven nu enorme verliezen lijden en kruideniers en detailhandelaren die reeds voorraden hadden ingeslagen voor het komende Chinese Nieuwjaar hierdoor enorme hoeveelheden voedsel zullen moeten weggooien.

Het uitvoerig testen van geïmporteerde levensmiddelen en andere basisproducten heeft de Chinese havens getroffen, waar vrachtschepen in lange rijen moeten wachten om te worden getest. Volgens een recent bericht van Bloomberg News dreigt de enorme opstapeling van visladingen in de Chinese havens ook gevolgen te hebben voor de verschepingen van diepvriesproducten in het hele land en daarbuiten.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.