fb pixel
Inspiratie & traditie, Inspirerend

Wat je moet weten over de meest onderschatte vorm van lichaamsbeweging

Bron: Unsplash

Voor velen van ons lijkt wandelen niet iets bijzonders. Het is gewoon iets wat we elke dag doen. Toch is wandelen in feite een van de beste vormen van lichaamsbeweging. Studies hebben aangetoond dat deze eenvoudige vorm van lichaamsbeweging een groot aantal voordelen heeft, waaronder verbetering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid, verbetering van de mentale helderheid en verbetering van de communicatievaardigheden.

“Wandelen is de meest onderschatte, therapeutische, vetverbrandende beoefening voor lichaam en geest. Ik wandel elke dag!” zegt Dana Santas, medewerker voor ‘CNN fitness’, en mental coach voor professionele sporters en atleten.

In een CNN artikel somt Melanie Radzicki McManus, een reis- en gezondheidsdeskundige en freelance schrijfster voor CNN, een aantal dingen op die iedereen zou moeten weten over wandelen:

Wandelen verbetert uw gezondheid

Een regelmatige wandeling kan u helpen om gewicht te verliezen, de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen alsook het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker te verminderen.

In een studie van de Harvard Medical School, getiteld: “Wandelen voor gezondheid”, staat dat wandelen zeer effectief is bij het bestrijden van ziekten en gezondheidskwalen. Een voorbeeld: twee en een half uur per week wandelen, of ongeveer 20 minuten per dag, kan het risico op hartziekten al met 30% verminderen.

Verbetering van het geheugen en de cognitieve prestaties

Een aantal studies heeft aangetoond dat wandelen de hersenen stimuleert, en een studie uit 2010 heeft een verband aangetoond tussen wandelen en meer grijze massa in de hersenen. Onderzoek van de Universiteit van Virginia in het Amerikaanse Charlottesville toonde bijvoorbeeld aan dat wandelen het risico op dementie bij oudere mannen vermindert.

Verbetert de stemming en vermindert stress

Unsplash

Zelfs een korte dagelijkse wandeling kan angst kalmeren en uw stemming verbeteren. Het effect is nog duidelijker als je in de natuur wandelt. Uit studies is gebleken dat een natuurlijke omgeving in vele opzichten gunstig is.

U kunt uw spieren, botten en gewrichten versterken door te wandelen. Tijdens het wandelen worden de benen en buikspieren gebruikt, alsook de armspieren wanneer u met de armen zwaait of een wandelstok gebruikt. Uw botten hebben er ook baat bij, aangezien wandelen een gewichtdragende oefening is, wat goed is voor de opbouw van de sterkte van je botten. Wanneer u wandelt, helpt de beweging om zuurstof en voedingsstoffen naar uw gewrichtskraakbeen te brengen. Er is geen directe bloedtoevoer naar het kraakbeen van de gewrichten.

Wandelen geeft energie en helpt tegelijkertijd bij het slapen

Een wandeltherapie helpt om je energieniveau op te krikken, maar maak je geen zorgen als je aan slapeloosheid lijdt. Volgens de Arthritis Foundation hebben vrouwen tussen 50 en 75 jaar die elke ochtend een uurtje wandelen, minder kans op slapeloosheid dan vrouwen die dat niet doen.

Wandelen is een veilige en gemakkelijke oefening voor beginners

Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is tussen 17 en 50 procent van de Amerikanen lichamelijk inactief, waarbij de percentages per staat en regio in de VS verschillen. “Voor deze mensen is wandelen misschien wel de beste cardio-oefening”, zegt Evan Matthews, universitair hoofddocent lichamelijke opvoeding aan de Montclair State University in New Jersey.

Volgens een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, is wandelen vooral ook veilig en heeft het een van de laagste percentages aan letsels die worden opgelopen door de lichaamsbeweging.

Matthews wijst erop dat degenen die niet het uithoudingsvermogen hebben om een wandeling van 30 minuten vol te houden, deze in kleinere stukjes kunnen opdelen: “U kunt het opdelen door 10 minuten te wandelen op het werk, 10 minuten tijdens uw lunchpauze en 10 minuten thuis na het werk.”

Wandelen kan een intense work-out zijn

Als u uw intensiteit wilt verhogen, probeer dan intermitterende oefeningen; dat is een paar minuten licht wandelen afgewisseld met oefeningen met een hogere intensiteit. Je kan hierbij gebruik maken van gewichten in de handen of aan de enkels of kiezen voor een ietwat zwaarder parcours.

Je hoeft geen 10.000 stappen per dag te lopen

Hoewel veel groepen beweren dat 10.000 stappen per dag goed voor je is, blijkt uit onderzoek dat wordt ondersteund door de National Institutes of Health (gepubliceerd in 2019), dat je geen 10.000 stappen per dag hoeft te lopen. Uit de studie bleek dat oudere vrouwen die 4.400 stappen per dag zetten een lager sterftecijfer hadden dan vrouwen die slechts 2.700 stappen zetten, maar dat de voordelen van meer stappen zetten per dag afvlakten bij ongeveer 7.500 stappen.

Wandelen helpt familiebanden te smeden

Unsplash

Een wandeling samen met de kinderen kan de communicatie tussen u en uw kinderen verbeteren, gedragsproblemen verminderen en zelfs succes op school bevorderen. Ook kan wandelen helpen voor het onderhouden van een goede huwelijksrelatie.

Santas vertelde hierover de volgende anekdote: “Een man vertelde me dat samen wandelen zijn huwelijk heeft gered. Het echtpaar stond op het punt van scheiden toen zijn vrouw hem begon te vergezellen op zijn dagelijkse wandelingen. Ze begonnen te communiceren op een manier die ze voorheen niet deden, en het bracht hen terug samen.”

Bouwen aan gemeenschapsbanden

Studies tonen aan dat de misdaadcijfers dalen wanneer mensen regelmatig in hun buurt wandelen. Regelmatige wandelingen zijn ook een goede manier om uw buren te leren kennen, en sociale banden zijn belangrijk op elke leeftijd.

Wandelen is gratis en er zijn geen beperkingen

Je hebt geen duur sportclublidmaatschap nodig om te kunnen wandelen. Trek gewoon je schoenen aan en ga naar buiten. Als het slecht weer is, kunt u een andere geschikte plaats vinden om te wandelen, zoals een winkelcentrum of een galerij.

“Nieuw onderzoek suggereert dat mensen regelmatig moeten bewegen gedurende de dag voor een optimale gezondheid. Vijf minuten per uur rondlopen helpt al een hoop. Het hoeven niet eens erg intensieve bewegingen te zijn. Gewoon bewegen volstaat,” zegt Matthews.

Belangrijke opmerking: raadpleeg uw arts voordat u met een nieuw oefenprogramma begint. Als je pijn voelt, stop dan onmiddellijk.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | Inspiratie & traditie, Inspirerend

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.