fb pixel
Keuze van de Redactie, Wereldwijd

Waren de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen al dan niet fraudegevoelig?

Bron: Unsplash

Door Covid-19 werd tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen per post. Het was de eerste keer dat dit systeem op dergelijke schaal werd toegepast.

In de aanloop naar de verkiezingen waren de Democraten hevige voorstanders van ‘stemmen per post’ terwijl president Donald Trump meermaals tijdens zijn kiescampagne aangaf dat hij overtuigd was van het gevaar van potentiële fraude.

Al op 30 september, tijdens het eerste debat tussen president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden zei Trump hierover:

“Aangevraagde stembrieven zijn ok. Je vraagt je stembrief aan en je ontvangt er eentje. Daar is niets mis mee. Maar op dit moment worden er miljoenen stembiljetten rondgestuurd die door niemand werden aangevraagd. Het zal leiden tot fraude. Dit wordt een fraude zoals je nog nooit hebt gezien…”

Rudy Giuliani, de advocaat van president Donald Trump die de leiding heeft over het juridische team van de Trump-campagne, zei hierover tijdens een persconferentie op 19 november:

“Poststemmingen zijn bijzonder gevoelig voor fraude, daar zijn we al voor gewaarschuwd door president Jimmy Carter in een rapport dat al meer dan 10 jaar oud is en waarin hij aangaf dat stemmen per post bijzonder gevoelig is voor fraude, en dat we heel zorgvuldig moeten overwegen om het ooit te doen aangezien ervan kan worden geprofiteerd. Zelfs de New York Times schreef artikelen over hoe gevaarlijk het stemmen per post was en dit is de eerste keer dat we het op grote schaal hebben gedaan. En ik denk dat we voldoende bewijs hebben dat het niet alleen gevoelig is voor fraude, het is gemakkelijk om op die manier te frauderen. Zeker wanneer het gecoördineerd wordt.”

Giuliani beweerde ook dat zijn team beschikt over ten minste tien getuigen die bereid zijn om verklaringen af te leggen in de rechtbank over kiesfraude.

Giuliani zei dat hij de getuigenissen en de identiteit van deze getuigen echter nu nog niet publiekelijk bekend zal maken, omdat dit hun leven in gevaar zou brengen. Hij beweerde ook dat hij ten minste 1000 beëdigde verklaringen heeft van burgers die aangeven dat er iets verkeerd is gegaan, hetgeen “genoeg is om elke verkiezing ongeldig te verklaren”.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram