Sinds het begin van deze maand is er iets vreemds en onduidelijks aan de hand in China. Het Chinese ministerie van Handel heeft op 1 november een mededeling gepubliceerd waarin de plaatselijke autoriteiten wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er voldoende levensmiddelen zijn, zodat de mensen “voorraden kunnen inslaan”. Nadat dit bericht openbaar was gemaakt, is er een stormloop op de supermarkten ontstaan. Videomateriaal op social media toont mensen die vechten om voedsel en er wordt in paniek gehamsterd. Legerkoekjes en vleeswaren zijn online de meest gezochte artikelen geworden, terwijl rijst sojasaus, chilisaus en noedels de meest gezochte items zijn op alibaba.
Maar de echte reden waarom de CCP dit bericht heeft uitgestuurd blijft onduidelijk. Is China bijna door zijn voedselvoorraad heen of is er iets ergers aan de hand? In de mededeling worden gezinnen aangemoedigd om “een bepaalde hoeveelheid dagelijkse levensbehoeften op te slaan om aan de behoeften van het dagelijkse leven in noodgevallen te voldoen.” Er wordt echter niet bij gezegd waarom.
Speculaties variëren van een mogelijke nationale lockdown omwille van corona, spanningen die blijve oplopen tussen China en Taiwan tot de voorspelling van een extreem strenge winter.
China houdt vol dat er geen tekort aan voorraden is. Een ambtenaar van het ministerie van Handel zei tegen de staatszender CCTV dat “de aanvoer van dagelijkse levensbehoeften overal voldoende is en dat de aanvoer volledig gegarandeerd zou moeten zijn”. Maar hoewel dit de officiële boodschap is van de Chinese regering, kan deze niet worden bevestigd.
Mislukte oogsten
De groenteprijzen rijzen de pan uit in China. In veel gevallen zijn groenten duurder geworden dan vlees. In Beijing zijn de groenteprijzen met minstens 50 procent gestegen. Zware regens hebben de landbouwprovincie Shandong zwaar getroffen. Gewassen zijn verwoest, bevoorradingsketens verstoord en nu rijzen de prijzen de pan uit.
Heropfokking van COVID-19 doorheen China
Sinds het begin van de pandemie voert China een zogeheten ” zero cases policy”, maar op dit moment is het aantal COVID-gevallen in China verre van nul. China bevindt zich midden in een delta-uitbraak en het aantal dagelijkse besmettingen is sterk gestegen. Verschillende Chinese steden zijn door een lockdown afgesloten en in Beijing is de hoogste aantal besmettingen per dag van dit jaar geregistreerd.
De Economic Daily, een politieke partijkrant die rechtstreeks onder het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij valt, beweert dat het bericht om voorraden in te slaan bedoeld was om de mensen voor te bereiden op een mogelijke quarantaine.
Een koude winter komt eraan
Volgens berichten zal de temperatuur in sommige delen van China deze week met wel 15 graden dalen, wat communicatie en vervoer zal bemoeilijken en de prijzen van groenten opnieuw zal doen stijgen.
Spanningen met Taiwan
De laatste tijd lopen de spanningen tussen China en Taiwan hoog op. Er gebeurt elke dag wel iets op dat front. Maar indien het werkelijk op een confrontatie tussen China en Taiwan zou uitdraaien, zou Beijing wel eens wereldwijd geïsoleerd kunnen komen te staan en dit zou de bevoorradingsketens ernstig kunnen ontregelen of zelfs afsnijden. Ook dit zou dus een mogelijke reden kunnen zijn voor de aanbeveling vanuit Peking om de bevloking ertoe aan te zetten om alvast te gaan hamsteren.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat de CCP haar positie op het spel zou zetten door een signaal uit te sturen dat kan worden opgevat als een noodsituatie voor de voedselvoorziening in China. China heeft de burgers nooit gevraagd om voorraden in te slaan, zelfs niet toen het in 2020 miljoenen mensen onder een lockdown plaatste. Noch in Wuhan noch in de hele provincie Hubei werden berichten over het inslaan van voorraden naar de bevolking gestuurd, dus waarom worden ze nu wel gepubliceerd? Reeds in oktober heeft de provincie Jiangsu een lijst opgesteld van voorraden die mensen zouden moeten inslaan, zoals instantnoedels, mineraalwater, voorverpakte koekjes en lunch, en vlees, en deze lijst is nu weer opgedoken op sociale media.
Maar wat voorlopig onduidelijk blijft, is wat er werkelijk aan de hand is in China en wat China deze keer voor de wereld verborgen houdt. Waarom vraagt het zijn mensen om massaal te hamsteren? En waarom lokt China dergelijke paniekeracties onder de eigen bevolking uit?