fb pixel
Wereldwijd

Waarom de Republikeinse kiesmannen in 7 Amerikaanse staten alternatieve stemmen uitbrachten voor Trump

Bron: Pixabay | Amerikaanse vlag bij zonsondergang

De Republikeinse kiesmannen in de Amerikaanse staten Pennsylvania, Georgië, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada en New Mexico brachten op 14 december bijkomende stemmen uit voor president Donald Trump, terwijl de gecertificeerde democratische kiesmannen in dezelfde staten hun stemmen uitbrachten voor voormalig vicepresident Joe Biden.

De Republikeinse kiesmannen willen zich met deze alternatieve stemmen alvast voorbereiden op mogelijke procedures die alsnog het resultaat van de verkiezingen in hun staat zouden kunnen veranderen. Er zijn immers in hun staat nog steeds een aantal lopende rechtszaken over mogelijke kiesfraude.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurt, maar nooit eerder gebeurde het voor zoveel staten tegelijkertijd. Tijdens de presidentsverkiezingen van 1960 voerden de democraten met succes dezelfde methode uit in de staat Hawaï, door een alternatieve reeks kiesmannen voor John F. Kennedy uit te vaardigen, nadat de gouverneur van de staat de kiesmannen voor zijn toenmalige tegenstander, Richard Nixon, al had gecertificeerd.

Er was nog een hertelling aan de gang toen de Republikeinse gouverneur van Hawaï het certificaat van de Republikeinse kiesmannen ondertekende, die de drie electorale stemmen van Hawaï aan Nixon gaven. Op diezelfde dag dienden ook de Democratische kiesmannen een certificaat in, dat de stemmen aan Kennedy toekende. De definitieve hertelling toonde uiteindelijk aan dat Kennedy eigenlijk nipt had gezegevierd, waardoor de gouverneur gedwongen werd de lijst van de Democratische kiezers alsnog te ondertekenen.

“Het sturen van een bijkomende lijst van kiesmannen is niet ongehoord,” zei Meshawn Maddock, Republikeinse gedelegeerde uit de staat Michigan, in een mededeling. “Het is onze plicht aan het volk van Michigan en aan de Amerikaanse grondwet om een bijkomende kiezerslijst uit te sturen, wanneer een verkiezingsuitslag betwist wordt, en dat is hier duidelijk het geval.”

De reguliere media heeft ervoor gekozen om het nieuws over mogelijke fraude tijdens de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen te minimaliseren of helemaal te negeren. Op sociale media worden alle berichten hierover zelfs zwaar gecensureerd. Wij zijn van mening dat iedereen zijn eigen mening hierover mag vormen. Daarom doen wij ons best om u, de lezer, te informeren over het verloop van de rechtszaken en elk ander gerelateerd nieuws.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram