Een jaar na de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan, deed een reportage van ‘China in Focus’ deze week opnieuw de wenkbrauwen fronzen over het officiële aantal coronadoden in China en het gebrek aan transparantie van het Chinese regime.
De reportage toonde lange wachtrijen bij uitverkochte bloemenwinkels doorheen de miljoenenstad Wuhan. Het is een lokale gewoonte van de inwoners van Wuhan om tijdens de eerste drie dagen van het Chinese Nieuwjaar boeketten met goudsbloemen of chrysanten te kopen om familieleden te herdenken die in het afgelopen jaar zijn overleden. Maar dit jaar zorgde deze gewoonte ervoor dat tijdens de eerste dagen van het Chinese Nieuwjaar, dat op 12 februari begon, alle verse bloemen in Wuhan waren uitverkocht. Bloemisten lieten weten dat ze gedurende de eerste dagen van het Chinese nieuwjaar geen tijd hadden gehad om te rusten, omdat ze de boeketbestellingen niet meer konden bijhouden.
Het nieuws over de uitverkochte bloemenwinkels doet opnieuw vragen rijzen over het officiële aantal slachtoffers dat door het Chinese regime werd gerapporteerd na de uitbraak. “Alle bloemen zijn uitverkocht, waaruit blijkt dat het dodental door het virus enorm is en veel hoger dan de officieel aangekondigde aantallen,” zei Wuhan-bewoner Zhang Hai in een interview.
In januari vorig jaar waren alle ogen gericht op Wuhan, de Chinese metropool waar het coronavirus voor het eerste opdook. De hallucinante beelden van een complete chaos in de overvolle lokale ziekenhuizen gingen de wereld rond en deden het ergste vermoeden. De wereld zag hoe Wuhan, en vlak daarna ook de hele provincie Hubei, in een nooit geziene strenge lockdown ging, die doorging tot eind maart. De Chinese autoriteiten maakten nadien de balans op en rapporteerden dat in de hele provincie Hubei in totaal 3.177 patiënten waren overleden aan Covid-19. Dat is slechts een fractie van de cijfers die elders ter wereld werden opgetekend in gebieden met een gelijkaardige populatie.
De manier waarop de CCP de crisis had aangepakt werd hierdoor in eerste instantie door velen geprezen. Zelfs WHO-directeur Tedros Adhanom zei dat hij “zeer onder de indruk en bemoedigd was door de gedetailleerde kennis van de president [Xi Jinping] over de uitbraak” en hij prees China voor “het stellen van een nieuwe norm in de reactie op een uitbraak … Het is een heldenverhaal waardoor de rest van de wereld veiliger wordt.”
Tegelijkertijd, als gevolg van de top-down doofpotoperatie en de voortdurende desinformatie van de Chinese Communistische Partij (CCP), verspreidde het virus zich haast ongehinderd wereldwijd naar meer dan 200 landen en regio’s.
Pas eind maart 2020 deden foto’s van enorme voorraden urnes en van lange wachtrijen bij crematoria in Wuhan vragen rijzen over het officiële aantal coronadoden dat de Chinese autoriteiten heeft gerapporteerd. Nadat de lockdown werd opgeheven kregen de inwoners de toestemming om de assen van hun dierbaren te komen afhalen in de crematoria in Wuhan. Een foto toonde hoe in één van de in totaal acht crematoria in Wuhan een lading van ongeveer 1500 urnen werd afgeleverd wat op zich al overeen komt met bijna de helft van het totaal aantal door de Chinese overheid gerapporteerde slachtoffers in de hele provincie Hubei.

How many people died in #Wuhan and #China?
Conservative estimation based on numbers of urns being given out at 8 crematoriums in Wuhan by financial analyst @charles984681
Total death in Wuhan: 59K
Total death in China: 97K
Total infection in China: 1.21 M#CCPVirus #COVID2019 pic.twitter.com/epvvy9dAXn— Jennifer Zeng 曾錚 (@jenniferatntd) March 27, 2020