fb pixel
Wereldwijd

Twitterban tegen Trump: Politici wereldwijd komen op voor vrijheid van meningsuiting als een essentieel recht

Bron: Unsplash

Op woensdag 6 januari werd Donald Trump permanent verwijderd van Twitter. Ook is Trump’s Facebook- en Instagramaccount geblokkeerd tot tenminste 20 januari. Maar zij zijn niet de enige bedrijven, nog 11 andere bedrijven hebben acties ondernomen tegen Trump.

Snapchat en Twitch hebben het account van de president gedeactiveerd. YouTube neemt extra maatregelen tegen Trump. Pinterest en TikTok limiteren hashtags gerelateerd aan Trump. Discord en Reddit hebben Trumpsupporters verbannen van hun platform. De winkel die de online verkoop van Trumpmerchandise faciliteert, shopify, stopt hiermee. Een betaalprogramma dat donaties aan de Trumpcampagne mogelijk maakt, Stripe, stopt transacties. En de Professionele Golf Organisatie zal het toernooi van 2022 niet meer op de golfbaan van Trump houden.

Kritiek op Twitterban

Donald Trump keurt de ban van Twitter af en stelt dat het bedrijf niet staat voor vrijheid van meningsuiting: “Twitter gaat niet over VRIJHEID VAN MENINGSUITING. Ze zijn vooral bezig met de promotie van een radicaal-links platform waar sommige van de meest gevaarlijke mensen in de wereld vrij zijn om te spreken.”

Veel prominente politici over de hele wereld hebben de actie ook bekritiseerd. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo, vindt de ban ‘niet-Amerikaans’ en vergelijkt het met Chinese censuur. Bondskanselier Angela Merkel, Alexei Navalny, criticus van het Russische Kremlin en politici uit Frankrijk, Noorwegen, Australië en Mexico hebben het neerhalen van het Trumpaccount op Twitter veroordeeld.

De Duitse kanselier Angela Merkel noemde het verbod van Trump op Twitter “problematisch”. Via haar woordvoerder, Steffen Siebert, noemde ze de vrijheid van meningsuiting “een essentieel recht van elementaire betekenis.”

“Dit fundamentele recht kan worden beperkt, maar dan wel volgens de wet en binnen het door de wetgever vastgestelde kader – niet op basis van een beslissing die door het management van socialemediaplatforms wordt genomen,” verklaarde Siebert.

De Franse minister van Europese Zaken, Clement Beaune, zei dat hij “geschokt” was dat een privé-onderneming dit soort beslissingen nam.

Het feit dat een handvol bigtechbedrijven, gerund door een kleine groep invloedrijke miljardairs, de mogelijkheid hebben om naar eigen inzicht de president van de Verenigde Staten het zwijgen op te leggen verontrust ook Marco Rubio, Republikeins senator voor de Amerikaanse Staat Florida.

Rubio zei tijdens een interview met Fox News: “We leven nu in een land waar 4 of 5 bedrijven, die niet werden verkozen en die tegenover niemand verantwoording hoeven af te leggen, het monopolie hebben om te oordelen: Welke mensen gaan we wegvegen? En gaan we ze uitwissen van elk digitaal platform? Zelfs als je Donald Trump niet leuk vindt, zou het je moeten verontrusten dat ze zich dit soort macht hebben toegeëigend.”

Parler

Parler, een socialemediaplatform waar vrijheid van meningsuiting gegarandeerd wordt, werd ook offline gehaald. Het bedrijf Amazon heeft de samenwerking met Parler opgezegd waardoor de servers van de website niet meer online zijn. Volgens Amazon onderneemt Parler te weinig acties tegen gebruikers die aanzetten tot geweld. Eerder hadden Google en Apple de apps van Parler al verwijderd uit de appstore, nadat zij de meest gedownloade apps van dat moment waren. Het platform heeft momenteel 20 miljoen gebruikers.

De CEO van Parler, John Matze, vindt dat er een dubbele standaard gehanteerd wordt. Op het moment dat #HangMikePence trending was op Twitter, werden er geen acties ondernomen door Twitter. Ook was dit precies het moment waarop Parler een enorme toename in gebruikers zag, omdat conservatieve twitteraars massaal overstappen naar een ander platform. Amazon “vernietigt het bedrijf Parler – op het moment dat het enorm zou groeien” zegt een statement van Parler.

Rubio, en zijn vrouw, na te zijn beëdigd als Amerikaanse senator door toenmalig Vice President Joe Biden in 2011

Volgens Rubio moet er ook een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de betogers en de relschoppers van afgelopen woensdag. 

“Dit waren geen conservatieven, dit waren wacko’s! Maar 99% van de mensen die bij de protestmanifestatie in Washington aanwezig waren, hebben het Capitool helemaal niet bestormd. Ze hebben sterke twijfels over de verkiezingen en ze steunen de president maar ze maakten er geen deel van uit. … Dus als de president zegt “ga naar daar, en ik marcheer met je mee”, dan zou 99% begrijpen dat dit niet betekent “ga naar daar en bestorm het Capitool”. Maar als 1 of 0,5 % het anders opvat, kan het gevaarlijk worden… Links heeft nu besloten dat dit een uitgelezen kans is om rechts te vernietigen. Wanneer blijkt dat je ooit op Trump hebt gestemd, of als je ooit iets hebt gesteund wat hij heeft gezegd, dan ben je in hun ogen net zo schuldig als die mensen die het Capitool hebben bestormd” voegde Rubio eraan toe.

Wie is de winnaar?

Volgens Rubio is er slechts één ware winnaar en dat is de Chinese overheid.

Rubio zei: “Kun je een beter scenario voor hen bedenken. Kun je voor hen een beter argument bedenken na wat we woensdag zagen gebeuren? Ze zullen de beelden van de bestorming keer op keer blijven herhalen voor hun eigen volk en voor het volk in Hongkong en zeggen: wilt u werkelijk democratie? Wat je echt nodig hebt is orde en stabiliteit, die je alleen maar kunt krijgen via een totalitaire eenpartijstaat. Ik bedoel, we helpen ze gewoonweg. Zo simpel is het. En zij zeggen dat Amerika in verval is en China is de toekomst. We hebben onszelf enorme schade toegebracht.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.