fb pixel
Wereldwijd

Trump garandeert ‘ordelijke overgang’ na benoeming van Biden tot verkozen president

Bron: alejandro-barba-unsplash

Donderdag heeft het Amerikaans Congres Joe Biden benoemd tot verkozen President na een tumultueuze woensdagmiddag, waar een groep relschoppers het Capitool in Washington bestormde. Kort na het beëindigen van de zitting zei Trump in een mededeling dat hij een ordelijke overgang garandeert op 20 Januari. De afgelopen presidentsverkiezingen werden overschaduwd door een reeks beschuldigingen van onregelmatigheden en verkiezingsfraude.

“Ook al ben ik het totaal oneens met de uitslag van de verkiezingen, en de feiten bevestigen mijn visie, toch zal er op 20 januari een ordelijke overgang plaatsvinden. Ik heb altijd gezegd dat we onze strijd zouden voortzetten om ervoor te zorgen dat alleen legale stemmen werden geteld.”

Relschoppers bestormen het Capitool op woensdag | Screenshot De Lantaarn

De onrust in het Capitool dwong het Congres om woensdag hun zittingen op te schorten, waardoor de zitting enkele uren werd uitgesteld. De wetgevers konden het proces van de electorale stemmentelling rond 8u ’s avonds plaatselijke tijd hervatten.

In de aanloop naar de zitting hadden 77 Republikeinse leden van het Huis van afgevaardigden en 13 Senatoren aangegeven dat ze de stemmen wilden aanvechten om de integriteit van toekomstige verkiezingen te beschermen. Maar na de rellen, die het leven kostte aan vier demonstranten en waarbij in totaal meer dan tien politieagenten gewond raakten, kondigden verscheidene wetgevers aan dat ze hun plannen zouden laten vallen om de electorale stemmen uit te dagen, met inbegrip van Sen. Kelly Loeffler (R-Ga.), die de belangrijkste senator was die het bezwaar in Georgia leidde.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn