fb pixel
Lokaal

Studentenpartij Groningen: “Samenwerking tussen Confucius Instituut en de Universiteit Groningen moet stoppen!”

Bron: Confucius | Pixabay

Er is een petitie gestart om het Confucius Instituut in Groningen te sluiten. De petitie wordt ondersteund door studentenpartij De Vrije Student (DVS). De studenten zijn bang dat het instituut in Groningen de onafhankelijke positie van studenten en wetenschappers ondermijnd.

‘Discriminatie en censuur zijn onacceptabel’ stelt DVS-fractievoorzitter David Jan Meijer ‘al helemaal op een universiteit waarin juist discussie over alle standpunten, visies en feiten mogelijk moet zijn. De academische vrijheid moet bij de universiteit altijd voorop staan, dat kan niet wanneer je een actieve samenwerking aangaat met dergelijke partijen. Al helemaal niet nu de Chinese Communistische Partij heeft aangegeven dat dit instituut haar belangrijkste propaganda-instrument in het Westen is.’

Confucius Instituten zijn non-profit organisaties die als doel hebben om kennis over China en de Chinese taal en cultuur te verspreiden en educatieve en culturele uitwisseling tussen China en andere landen te bevorderen. Het Nederlandse Clingendael-Instituut van internationale relaties heeft in juni 2020 een verkennend onderzoek gepubliceerd over Confucius Instituten in Nederland. Zij zeggen dat de Chinese instituten direct worden aangestuurd door de Chinese overheid en ze zijn regelmatig betrokken bij de verzorging van regulier onderwijs. “Dit biedt Confucius Instituten de mogelijkheid om het Chinese beleid en Chinese denkbeelden eenzijdig positief te belichten en actief te promoten, censuur te plegen, of zelfcensuur ten aanzien van China te stimuleren onder studenten, leerlingen, en het bredere publiek.”

 

Confucius Instituten onder kritiek

Recent hebben meerdere onderwijsinstellingen in Europa, de VS en Australië de samenwerking gestopt met de Chinese Confucius instituten vanwege spionage, censuur en politieke beïnvloeding. In Nederland waren 3 Confucius Instituten, in Groningen, Leiden en Maastricht. De universiteit Leiden heeft in februari 2019 besloten de samenwerking op te zeggen met het Leidse Confucius Instituut. In België waren er ook drie instituten, in Brussel, Leuven en Luik. De Vrije Universiteit Brussel heeft de samenwerking met het Confucius Instituut opgezegd in december 2019 nadat de Chinese directeur werd beschuldigd van samenwerking met een Chinese inlichtingendienst, hem is daarom de toegang tot de Schengenzone ontzegd voor acht jaar. Daarnaast doen volgens onderzoek van het Instituut Clingendael “vrijwel álle onderzoekers in meer of mindere mate aan zelfcensuur” als zij met China te maken hebben.

 

Het Groningse Confucius Instituut ontkend

De beschuldigingen aan het adres van het Confucius Instituut in Groningen worden ontkent: “ons team bepaalt zelf welk lesmateriaal we gebruiken.” Alhoewel het mogelijk is dat dit klopt betekend het niet dat het lesmateriaal daarom indirect beïnvloed is. Het is namelijk algemeen bekend dat de Chinese overheid strikte controle heeft over het onderwijsprogramma in China zelf.

Tevens is de naam van het Confucius Instituut een bijzonder gekozen naam, de Chinese Communistische Partij doet namelijk al jaren aan een lastercampagne tegen iedere traditionele geloofsovertuiging in het land. Tijdens de Grote Culturele Revolutie die duurde van 1966 tot 1976 werden duizenden tempels vernietigd en beelden kapot gemaakt. Nog steeds worden religieuze groepen zoals de Oeigoeren, Falun Gong en Christenen hevig vervolgd en in kampen opgesloten.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.