fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Straatprotesten in Havana tegen het Cubaanse regime – Internet afgesloten door de autoriteiten

Bron: Screenshot De Lantaarn | Het Wuhan Instituut voor Virologie

Afgelopen weekend kwamen duizenden Cubanen op straat om te protesteren tegen het communistische regime. Het land worstelt momenteel met voedsel- en medicijntekorten en een economische crisis naast de Covid-19 crisis.

President Biden sprak maandag zijn steun uit voor het Cubaanse volk: “Het Cubaanse volk eist haar vrijheid op van het autoritaire regime en ik denk niet dat we zoiets in lange tijd hebben gezien, als we het al ooit hebben gezien. De Verenigde Staten steunen het Cubaanse volk bij het opeisen van hun universele rechten en wij roepen de regering op om geen geweld te gebruiken in hun poging om de stem van het Cubaanse volk het zwijgen op te leggen.”

Volgens sommige analisten waren de demonstraties van zondag de grootste in Cuba sinds 1994.

In de hoofdstad Havana werd gedemonstreerd om vrijheid maar de demonstranten werden geconfronteerd met de politie, die traangas afvuurde en tientallen mensen met geweld arresteerde. De Cubaanse leider gaf in een toespraak de Verenigde Staten de schuld van de onrust.

Senator Ted Cruz

De Amerikaanse Senator Ted Cruz, de zoon van een Cubaanse immigrant, tweette zijn steun. Hij zei dat: “het communistische Cubaanse regime naar de vuilnisbak van de geschiedenis zal worden verwezen en dat het Amerikaanse volk volledig achter de mannen en vrouwen van Cuba en hun nobele strijd voor de vrijheid staat.” 

Senator Marco Rubio, die ook van Cubaanse afkomst is, zei in een videoboodschap: “Ze zijn het zat om onder tirannie te leven en ze zijn het zat om met onbekwame leiders te moeten leven. Dat is wat het Cubaanse regime is, omdat socialisme en marxisme niet werken. Het is een mislukking. Het is een mislukking overal waar het is geprobeerd en het heeft ook een catastrofale impact op de mensen van Cuba.”

Het internet geblokkeerd door het regime

Als reactie op de protesten werd het internet zondagmiddag de hele dag door de autoriteiten afgesloten. Autoritaire regimes hebben de neiging om het internet af te sluiten in een poging om te voorkomen dat anti-regeringsprotesten meer aanhang krijgen. Eerder dit jaar werden tijdens pro-democratische protesten in Birma of Myanmar, het internet op dezelfde manier afgesloten.

Marco Rubio, schreef op twitter dat de Cubanen gebruik maken van een systeem dat “…door China is verkocht en geïnstalleerd om de toegang tot het internet te controleren en te blokkeren.” Het enige bedrijf dat in Cuba internettoegang verschaft, werkt met drie primaire tech-providers en deze zijn allemaal Chinees. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft twee van hen, Huawei en ZTE, bestempeld als bedrijven die banden hebben met het Chinese leger. China is wereldleider op het gebied van internetbeperkingstactieken. Het heeft een eigen geavanceerd systeem ontwikkeld, de “great firewall”, waarmee het alle Chinese burgers verhindert websites te bezoeken die kritisch staan tegenover het Chinese regime.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.