fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-China, China

Nederland en Canada erkennen vervolging van Oeigoeren als genocide: Stemming verliep niet zonder controverse

Bron: Unsplash | Koffiehuis in Urumqi, China

Voor het eerst heeft het parlement van een Europees land de vervolging van de Oeigoerse moslimbevolking door het Chinese regime als genocide bestempeld. Afgelopen donderdag heeft het Nederlandse parlement een motie over deze kwestie aangenomen.

De motie kreeg een meerderheid achter zich in de Tweede Kamer. Opmerkelijk was echter dat de VVD, de partij van premier Mark Rutte, tegen stemde.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) verklaarde dat de overheid de term ‘genocide’ niet wil gebruiken, aangezien de situatie niet als zodanig is aangeduid door de Verenigde Naties of een internationaal gerechtshof. Het gaat dan ook om een niet-bindende motie, wat erop neerkomt dat de regering niet gedwongen wordt om er rekening mee te houden.

In een reactie op de motie ontkende de Chinese ambassade in Den Haag dat er sprake is van genocide in de regio Xinjiang en beschuldigde zij het Nederlandse parlement van ‘inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China’.

Ook in het Canadese parlement werd afgelopen dinsdag een resolutie over deze kwestie goedgekeurd en ook hier verliep de stemming niet zonder controverse. Het resultaat van de stemming was 266-0. Er waren dus geen tegenstemmen. Er waren echter wel enkele opvallende onthoudingen. Tijdens de stemming bleek dat het gehele kabinet van Premier Trudeau de resolutie niet wenste te steunen. De Minister van Buitenlandse Zaken, Marc Garneau, bleek de enige aanwezige minister te zijn tijdens de stemming en hij zei dat hij zich ‘namens de gehele Canadese regering’ van stemming onthield. Ook in Canada heeft de resolutie een niet-bindend karakter.

De leider van de Canadese Conservatieve Partij, Erin O’Toole, zei in een reactie dat deze resolutie erg belangrijk is om een “duidelijk en ondubbelzinnig signaal te geven, dat wij zullen blijven opkomen voor de mensenrechten en de waardigheid van de mens, zelfs als dit betekent dat we hiervoor een aantal economische opportuniteiten zullen moeten opofferen.”

Voormalig Canadees parlementslid David Kilgour zei afgelopen woensdag tijdens een online conferentie: “Dit was een belangrijke 266 tegen 0 stemming in het Canadese Lagerhuis. De motie erkent de vervolging van de Turkse moslimminderheden in Xinjiang als genocide binnen het Genocide Verdrag van 1948 … Massale slachting van een gemeenschap, zoals in Rwanda, is het meest voorkomende kenmerk van genocide, maar het vermoorden van specifieke bevolkingsgroepen voor hun vitale organen komt zeker ook in aanmerking.”

David Kilgour deed in de loop der jaren, samen met de Canadese mensenrechtenadvocaat David Matas en onderzoeksjournalist Ethan Gutmann, uitgebreid onderzoek naar de gedwongen orgaanroof in China bij beoefenaars van onder meer Falun Gong, een spirituele groepering, die in China al meer dan 20 jaar door de CCP wordt vervolgd. Maar ook Oeigoerse moslims in Xinjiang, Tibetanen en huischristenen zouden slachtoffer zijn van deze grootschalige orgaanroof in China.

Kilgour zei verder: “In 2017 is Xi Jinping begonnen met de oprichting van een ‘heropvoeding’-goelag voor deze moslimgemeenschappen, die vergelijkbaar is met wat vanaf eind jaren ‘90 werd opgericht voor Falun Gong-beoefenaars. Beide netwerken zijn bedoeld voor gevangenen die door de politie werden gearresteerd zonder enig voorwendsel van een hoorzitting of proces. Het is een grimmige praktijk die werd uitgevonden in de Sovjet-Unie van Stalin.”

Enkel in de VS werd tot nu toe een resolutie over de vervolging van Oeigoeren in Xinjiang niet enkel goedgekeurd door het parlement, maar tegelijkertijd ook openlijk gesteund door de regering. Zowel de huidige als de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken en Mike Pompeo, hebben verklaard dat het beleid van China tegen de Oeigoerse moslims en andere etnische minderheden in de westelijke regio Xinjiang genocide is.

Pompeo zei hierover op zondag tijdens de CPAC conferentie in Florida: “Ook al heeft de regering Biden ondertussen gemengde signalen over deze kwestie gegeven, mijn opvolger, minister [Antony] Blinken, heeft laten verstaan dat ook hij gelooft dat genocide heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt. Ik ben blij dat hij dat zei, want de feiten ondersteunen duidelijk wat er aan de hand is.”

Pompeo voegde eraan toe: “Als gedwongen sterilisatie, dwangarbeid, het scheiden van families en de internering van een miljoen mensen, met de vernietiging van een niet-Chinese, etnische groep als doel, geen genocide meer is, dan geeft dit aan dat de wereld compleet de weg kwijt is.” 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.