fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Staatsveiligheid waarschuwt: Risico op spionage met Chinese smartphones. “Deze fabrikanten hebben nu eenmaal geen andere keuze dan samen te werken met het Chinese regime.”

Bron: Unsplash

Almaar meer Belgen gebruiken een smartphone van het Chinese telecombedrijf Xiaomi, zeker sinds Huawei door de Amerikaanse sancties niet meer met het Androidbesturings­systeem van Google mag werken en sterk marktaandeel verliest. Xiaomi zou eind vorig jaar zelfs zijn doorgestoten tot het derde grootste smartphonemerk in België, na Samsung en Apple. Naast de Xiaomi smartphones zijn de toestellen van twee andere Chinese bedrijven, Oppo en OnePlus, eveneens sterk in opmars.

De Staatsveiligheid waarschuwt echter voor het risico op spionage. Er is volgens de inlichtingendienst een ‘systematische en diepgaande vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid’. Dat staat in een antwoord dat N-VA-Kamerlid Michael Freilich kreeg van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat schrijft De Tijd zaterdag.

“We willen wijzen op de poten­tiële spionagedreiging bij het gebruik van deze toestellen”, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Belgische Staatsveiligheid aan De Tijd. Er werden nog geen concrete gevallen van spionage vastgesteld, maar de veiligheidsdienst waarschuwt voor de Chinese smartphones. “We adviseren om waakzaam te zijn. Naast de vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid hebben ook al andere landen, zoals Nederland en de VS, hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risico’s qua privacy en nationale veiligheid.”

De verwevenheid van die Chi­nese fabrikanten met de Chinese overheid en haar inlichtingen- en veiligheidsdiensten is zelfs juridisch verankerd, zegt de Staats­veiligheid. “De Chinese nationale inlichtingenwet verplicht alle Chinese bedrijven tot samenwerking met de inlichtingendiensten. Ze moeten arbeidsposities reserveren voor inlichtingenpersoneel. Ook verplicht de Chinese cybersecuritywet Chinese bedrijven de inlich­tingendiensten een ongebreidelde toegang te geven tot hun IT-sys­temen. Het bedrijfsleven heeft nu eenmaal geen andere keuze dan samen te werken met het Chinese regime.”

OnePlus en Xiaomi reageren niet op het nieuws. De Belgische woordvoerder van Oppo, Dries Cludts, zei dat “Oppo een privébedrijf is en actief is in meer dan 40 landen en regio’s over de hele wereld”, en ook: “We onderhouden positieve relaties met de overheden en regelgevende instanties van de landen waarin we actief zijn. We opereren in overeen­stemming met alle plaatselijke wetten en regulering.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.