fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-China, China

Spanningen lopen op na recordaantal schendingen van het Taiwanese luchtruim door Chinese gevechtsvliegtuigen

Bron: Pexels | Silhouette van de F-16, een toestel gebruikt door de Taiwanese luchtmacht

Chinese gevechtsvliegtuigen zijn deze maand in een recordaantal gevallen de luchtverdedigingszone van Taiwan binnengevlogen. Dinsdag was de 17de dag deze maand dat dit gebeurde en alleen al op dinsdag meldde het Taiwanese ministerie van defensie negen schendingen van het Taiwanese luchtruim door Chinese legervliegtuigen.

De Chinese vliegtuigen werden door het Taiwanese ministerie van defensie geïdentificeerd als gevechtsvliegtuigen en nucleaire bommenwerpers.

Nadat een Chinese straaljager het Taiwanese luchtruim op maandag was binnengedrongen, stuurde een Taiwanees onderscheppingsvliegtuig een standaard radio-boodschap naar zijn Chinese tegenhanger: “Aan het Chinese militaire vliegtuig dat momenteel op 6.000 meter hoogte in het zuidwestelijke luchtruim van Taiwan vliegt, u bent ons luchtruim binnengedrongen en brengt de veiligheid van de luchtvaart in gevaar. Keer om en vertrek onmiddellijk.”

Het antwoord dat een paar seconden later kwam was kort maar krachtig, en luidde in het Chinees: “Dit is allemaal van ons.”

Vorige week nog sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn bezorgdheid uit over de agressieve houding van China tegenover Taiwan en hij waarschuwde dat het een “ernstige vergissing” zou zijn indien iemand zou proberen de status quo in het westelijk deel van de Stille Oceaan met geweld te veranderen.

 

Terwijl de VS nauwere betrekkingen met Taiwan nastreeft, heeft China in de afgelopen maanden zijn militaire activiteiten rond het eiland opgevoerd.

Terwijl ” informele ” VS-delegatie van voormalige VS-functionarissen naar Taiwan reisde, voerde China gevechtstrainingen uit boven het eiland

Vorige week heeft president Biden een informele delegatie naar Taiwan gestuurd. De delegatie bestond uit voormalig senator Chris Dodd en voormalig onderministers van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en James Steinberg, die onder de regeringen van George W. Bush en Obama hebben gediend. Het was een ‘niet-officiële’ delegatie in die zin dat geen van hen momenteel VS-functionaris is.

Biden’s delegatie is niet bijzonder provocerend of ongewoon. Het Witte Huis benadrukte dat zij “een lange traditie volgen van voormalige Amerikaanse regeringen die dergelijke ‘informele’ delegaties op hoog niveau naar Taiwan stuurden. Het zenden van deze ‘niet-officiële’ delegatie valt trouwens samen met de 42e verjaardag van de Taiwan Relations Act tussen de Verenigde Staten en Taiwan”

China reageerde door de Verenigde Staten te waarschuwen om “niet met vuur te spelen” in Taiwan. Deze waarschuwing kwam onmiddellijk nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn richtlijnen had herzien ter versoepeling van de beperkingen op ontmoetingen tussen VS-functionarissen en hun tegenhangers uit Taiwan.

Afgelopen dinsdag verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian: “Stop onmiddellijk elke vorm van officiële contacten tussen de VS en Taiwan. De VS moeten deze zaak voorzichtig en op de juiste manier aanpakken, en geen foutieve signalen geven aan de onafhankelijkheidsstrijders van Taiwan om de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en de vrede en stabiliteit in en rondom Taiwan niet op subversieve wijze te beïnvloeden en te schaden”.

Taiwan is China’s meest gevoelige territoriale en diplomatieke kwestie, en een regelmatige bron van wrijving tussen Washington en Peking. Peking beschouwt Taiwan als een deel van China dat op onrechtmatige wijze een onafhankelijke status heeft aangenomen nadat de CCP in 1949 in China aan de macht kwam.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.