De huidige uitbraak van Covid-19 in China wordt aangewakkerd door de zeer besmettelijke Delta-variant. Volgens de autoriteiten verspreidde de Delta-variant zich voor het eerst onder luchthavenpersoneel in de Oost-Chinese stad Nanjing. Het regime beweert dat een schoonmaakster van Nanjing Lukou International Airport besmet raakte met het virus toen zij op 10 juli een vliegtuig uit Rusland schoonmaakte, en het virus vervolgens heeft overgedragen op haar collega’s. De uitbraak kwam pas aan het licht op 20 juli, toen negen andere personeelsleden van de luchthaven positief testten tijdens regelmatige COVID-19-tests. De besmettingen hebben zich sindsdien over het hele land verspreid, met meldingen uit de tropische provincie Hainan in het zuiden tot Binnen-Mongolië in het uiterste noorden.
De Chinese hoofdstad Peking, kondigde op 8 augustus aan dat reizigers uit de regio’s waar in de afgelopen twee weken besmettingen met het virus zijn gemeld, de stad niet meer mogen binnenkomen.
Intussen heeft Beijing alle passagierstreinen en passagiersbussen van en naar deze getroffen regio’s stopgezet, behalve die uit de nabijgelegen stad Tianjin en de provincie Hebei.
Strikte maatregelen en ambtenaren bestraft

Om de uitbraak in te dammen heeft het Chinese regime lockdowns, quarantaines en massale tests ingesteld. Toch werden er in verschillende regio’s nog steeds nieuwe besmettingen gemeld.
Op zondag kondigde de autoriteiten in Nanjing, een zesde ronde van massale COVID-19-tests op inwoners aan, terwijl het naburige Yangzhou op maandag zijn vijfde ronde van massale tests aankondigde. Ook alle 11 miljoen inwoners van Wuhan werden getest. Lokale autoriteiten beweren dat in Wuhan, in totaal 9 mensen positief testten.
Als reactie op deze nieuwe golf van besmettingen is het Chinese regime onlangs begonnen met het bestraffen van ambtenaren. Meer dan 40 Chinese ambtenaren werden ondertussen ontslagen of gestraft omdat zij er niet in slaagden om deze golf van besmettingen te vermijden.
Onder de ontslagenen bevonden zich een vice-burgemeester, verantwoordelijken van stadsdistricten en gezondheidscommissies, en managers en personeel in ziekenhuizen, luchthavens en toerisme-afdelingen.
De stad Ruili in de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan kondigde op 9 augustus aan dat alle inwoners van het stadscentrum tot 17 augustus thuis in quarantaine moeten blijven. De autoriteiten hebben ook het personenverkeer verboden, terwijl vrachtwagens bij controleposten van chauffeur zullen moeten wisselen om op die manier de stad in of uit te kunnen. Door deze nieuwe maatregelen kunnen de inwoners de stad niet meer verlaten en kunnen mensen van buitenaf er niet meer in.
Op 9 augustus heeft de Chinese overheid haar lijst van door COVID-19 getroffen regio’s bijgewerkt met 15 “hoog risico” regio’s en 201 regio’s met een “gemiddeld risico”. Alle inwoners van regio’s met een hoog risico mogen hun huis niet meer verlaten en de regio’s zijn volledig afgesloten. Inwoners van regio’s met een middelhoog risico mogen hun woongebied niet verlaten en worden beschouwd als regio’s die gedeeltelijk zijn afgesloten.
De regio’s met een zogenaamd “gemiddeld risico” beslaan het grootste deel van China, van het uiterste noorden van Binnen-Mongolië tot de hoofdstad Beijing, het oosten van Jiangsu, Shandong en Shanghai, het centrum van Henan en Hubei, het zuidwesten van Sichuan en Yunnan, het centrum van Hunan en het zuidoosten van de provincies Fujian.
De Chinese aanpak in vraag gesteld
In de afgelopen weken hebben enkele prominente Chinese volksgezondheidsdeskundigen opgeroepen tot een andere aanpak van de crisis, waarbij zij zelfs voorstelden dat het land zou leren te “coëxisteren met het coronavirus”, net als andere landen met een relatief hoge vaccinatiegraad.
Zondag publiceerde China’s voormalige minister van Volksgezondheid, Gao Qiang, echter een commentaar in het partijblad People’s Daily waarin hij het idee van “coëxistentie met het virus” aanvalt en verwerpt: “We mogen in geen geval de epidemiebeheersing en de controle versoepelen. We moeten eerder de zwakke schakels nog verder versterken, mazen in het net dichten, resoluut toezicht houden, … en een langdurige strijd aangaan om het virus uit te roeien,” zei Gao.
De zeer besmettelijke Delta-variant heeft echter China’s zero-Covid-strategie op losse schroeven gezet, waardoor onzekerheid is ontstaan over de vraag hoe haalbaar en draaglijk de huidige Chinese aanpak is.