fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Lokaal

‘Real Bodies’ tentoonstelling – Gaan we over lijken?

Bron: Bloody harvest/The slaughter: An Update

In het Antwerps Sportpaleis loopt momenteel de tentoonstelling ‘Real Bodies – The Exhibition’, een productie van ‘Imagine Exhibitions’, dat de wereld rondreist met gevilde, geplastineerde lijken samen met geplastineerde menselijke organen.

“Stap binnen in de wondere wereld van je eigen lichaam,” is één van de slogans die moet overtuigen om een ticket aan te schaffen. Maar waar komen de lichamen vandaan? Is dit educatief materiaal van hoog niveau of gaan we over lijken?

Op de officiële website van Real Bodies vinden we alvast enkele opvallende mededelingen onder de sectie ‘Veelgestelde vragen’.

Geplastineerde lichamen tentoongesteld: een man die zijn eigen huid draagt en een zwangere vrouw – Bron: Bloody harvest/The slaughter: An Update

Dat de lichamen afkomstig zijn van Dalian Hoffen Bio-Technique Co. Ltd, een plastinatiebedrijf in China, is alvast geen geruststellend signaal. Dit bedrijf werd in 2004 door prof. Sui Hongjin opgericht. In 2008 werd Premier Exhibitions, de tentoonstelling van Sui Hongjin, beschuldigd van het exposeren van geëxecuteerde, Chinese gevangenen. Premier Exhibitions werd sindsdien verplicht om bij de ingang de volgende mededeling te plaatsen: “Deze tentoonstelling toont menselijke resten van Chinese burgers of inwoners die oorspronkelijk door het Chinese politiebureau werden ontvangen. Het Chinese politiebureau kan lichamen uit Chinese gevangenissen ontvangen. Premier Exhibitions kan niet onafhankelijk verifiëren dat de menselijke resten die u bekijkt niet afkomstig zijn van personen die in Chinese gevangenissen werden opgesloten.”

Real Bodies verklaart dat het “niet-opgeëiste lichamen toont die door de bevoegde autoriteiten aan medische universiteiten in China zijn gedoneerd.” Het Chinese politiebureau kan hierbij worden aanzien als een bevoegde autoriteit.

Een ‘niet-opgeëist lichaam’ wordt door Real Bodies omschreven als “een persoon die is overleden en waarvoor geen nabestaanden zich hebben gemeld”.

Real Bodies stelt dat “de lichamen legaal gedoneerd werden” en dat het lichaam bijvoorbeeld niet opgeëist werd “omdat de overledene geen identificatie had op het moment van overlijden”.

De vraag stelt zich echter hoe er sprake kan zijn van een legale donatie als een lichaam niet eens geïdentificeerd werd. En hoe kunnen familieleden het lichaam opeisen, wanneer ze geen weet hebben van de dood van hun naaste in gevangenschap? Familieleden van gevangenen in China weten soms zelfs niet waar hun familielid vastgehouden wordt.

Hoe dan ook, in april 2018 verscheen er een open brief, ondertekend door advocaten, academici, ethici en mensenrechtenactivisten van de mensenrechtenorganisatie The International Coalition to End Transplant Abuse in China om er bij de Australische regering op aan te dringen om de tentoonstelling Real Bodies onmiddellijk te sluiten.

De auteurs stelden dat er geloofwaardig bewijs is dat de lichamen afkomstig zijn van geëxecuteerde gevangenen en gewetensgevangenen uit China.
Tom Zaller, CEO van Imagine Exhibitions, gaf publiekelijk toe dat de lichamen “absoluut uit China” komen. Hij zei dat er “geen documentatie” is om de identiteit te bewijzen of dat ze ermee instemden om hun lichaam na hun dood af te staan.

Op de vraag of ‘Real Bodies’ ooit verboden werd, is het antwoord op de officiële website: “Nee. Real Bodies is nooit eerder verboden, noch was het ooit in strijd met ethische of wettelijke normen in een van de landen die de tentoonstelling heeft bezocht.”

Deze informatie klopt echter niet. In Australië was Real Bodies wel degelijk in strijd met de ‘Anatomy Act’ van 1977 en een beleidsrichtlijn voor het uitvoeren van anatomische onderzoeken en anatomische licenties.

In augustus 2018 volgde er een tweede open brief met de oproep om Real Bodies in Birmingham (VK) te sluiten. Ook daar was de tentoonstelling in strijd met de ‘Human Tissue Act’ uit 2004.

“Onderzoeksrapporten hebben geconcludeerd dat lichamen die afkomstig zijn uit Dalian en die worden gebruikt bij plastinatie-exposities, onder meer gewetensgevangenen zijn die zijn vastgehouden in de uitgestrekte gevangenis/werkkampen in de nabijheid van de Dalian-plastinatiefaciliteit. De gewetensgevangenen zijn vooral, maar niet uitsluitend, beoefenaars van de spiritueel gebaseerde oefeningen Falun Gong. Dalian is een epicentrum voor orgaantransplantaties, plastinatie en de onderdrukking van Falun Gong.”

De auteurs vinden dat commercieel winstbejag niet mag opwegen tegen de grove schending van de fundamentele menselijke waardigheid.

Tentoonstellingen met geplastineerde lichamen uit China worden wereldwijd meer en meer verboden, zoals in Israël, Frankrijk, Hawaï, verschillende steden in de VS en de Tsjechische Republiek.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.