fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Real Bodies in Antwerpen: “De herkomst van de lichamen lijkt niet langer een issue”

Bron: Real Bodies Antwerpen | Screenshot De Lantaarn

De internationale lichamenexpo Real Bodies in Antwerpen wordt verlengd tot 24 mei.

‘Dat de expo verlengd wordt, is echt betreurenswaardig’, zegt Elke Van den Brande, manager van ETAC Benelux in een interview met Knack. ‘Om te kunnen spreken van een ethisch verantwoorde expo, moeten er minstens authentieke verklaringen zijn van identiteit, doodsoorzaak en toestemming. De organisatie heeft zelf al toegegeven dat ze voor deze lichamen en organen niet over zulke documenten beschikt.’

Dat de lichamen gedoneerd werden is onwaarschijnlijk. Donatie is in China vanwege culturele redenen zeer zeldzaam. Gunther von Hagens (van de expo Körperwelten) zei hierover: “In China is het onmogelijk om gedoneerde lichamen te verkrijgen”.

Volgens ETAC (International Coalition to End Transplant Abuse in China) zijn de geëxposeerde lichamen afkomstig van onder meer gewetensgevangenen die werden vastgehouden in de grootschalige gevangenis- en werkkampen in de buurt van het plastinatiebedrijf in de Chinese stad Dalian, waar de lichamen werden geconserveerd. ‘Het gaat voornamelijk om beoefenaars van de meditatiepraktijk Falun Gong, die sinds 1999 zwaar vervolgd worden door de Chinese overheid‘, legt Van den Brande uit.

Maar Annelies Vrijdag van het Sportpaleis zei eerder aan Knack dat er belang wordt gehecht aan een transparante communicatie, ‘omdat we niet willen dat mensen denken dat we iets willen achterhouden … Maar om eerlijk te zijn krijgen we maar heel weinig vragen van het publiek over deze kwestie’, stelde Vrijdag. ‘De herkomst van de lichamen lijkt niet langer een issue’.

Artsen, zoals Luc Beaucourt (voormalig crisismanager bij B-Fast), Lieven Maesschalck (hoofd van de medische staf van de Belgische Nationale voetbalploeg) en Pedro Brugada, steunen de expo. Beaucourt argumenteerde dat het ‘educatieve aspect ontzettend waardevol is’ en dat de lichamen ‘met respect worden getoond.’

Maar volgens Elke Van den Brande kan ‘een lichaam van een persoon die vermoord werd en/of geen toestemming gaf, nooit respectvol worden geëxposeerd … De Chinese stad Dalian is een epicentrum van zowel orgaantransplantatie, plastinatie en de onderdrukking van Falun Gong. Dat de lichamen in Real Bodies ongeveer 20 jaar oud zijn, betekent dat ze geplastineerd werden in de beginjaren van de vervolging van Falun Gong in China, toen ook de exponentiële groei in orgaantransplantaties in China begon.’

De omvang van deze organenoogst is moeilijk in te schatten, maar in 2019 concludeerde het China Tribunaal, een onafhankelijk volkstribunaal in Londen, dat ‘gedwongen orgaanroof in heel China, op grote schaal, al jaren plaatsvindt, tot op de dag van vandaag en dat Falun Gong-beoefenaars waarschijnlijk de belangrijkste bron zijn van deze transplantatie-organen.’

Ook Oeigoeren, Tibetanen en huischristenen zijn volgens ETAC het slachtoffer van deze grootschalige organenroof opgezet door het Chinese regime.

De politie helpt zowel de plastinatie- als de transplantatie-industrie. Er zijn aanwijzingen dat er lichamen zijn die beide doelen dienen. Zo blijkt uit een onderschepte e-mail: “Vanmorgen zijn twee verse lijken van topkwaliteit in de fabriek aangekomen. De levers zijn pas een paar uur geleden verwijderd.” Het is opvallend dat er ook lichamen tentoongesteld werden waarvan de lever en nieren ontbraken.

‘Tentoonstellingen met plastinaten uit China worden meer en meer verboden, onder meer in Frankrijk, Tsjechië, Israël, Hawaï en verschillende staten in de VS.’ In Tel Aviv (Israël) moest een lopende expo zelfs vroegtijdig de deuren sluiten.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.