fb pixel
China

Peking reageert furieus op nieuw Brits visum bedoeld voor inwoners Hongkong

Bron: Unsplash

De Britse regering kondigde vrijdag aan dat ze vanaf zondag 31 januari een nieuw visum zal erkennen voor houders van de BN(O)-status van Hongkong.

Het BN(O)paspoort staat voor British National (Overseas) paspoort, kortweg het BN-paspoort. Het paspoort werd voor het eerst afgeleverd in 1987 aan inwoners van Hongkong na de ‘Hongkong act’ van 1985, waaruit deze nieuwe klasse van Britse nationaliteit is ontstaan.

Op haar website verklaarde de Britse regering dat ze hiermee haar belofte nakomt en dat: “het visum de historische en morele betrokkenheid van het Verenigd Koninkrijk ten aanzien van de bevolking van Hong Kong weerspiegelt, wiens rechten en vrijheden beperkt zijn.

Deze nieuwe verbintenis werd aangegaan nadat de Chinese overheid vorig jaar de controversiële nieuwe nationale veiligheidswet heeft ingevoerd in Hongkong, hetgeen in strijd is met eerder gemaakte afspraken tussen het VK en China.

In een persmededeling zei Zhao Lijian, woordvoerder voor het Chinese ministerie van buitenlandse zaken: “China zal het zogenaamde BN(O)-paspoort vanaf 31 januari niet langer erkennen als reisdocument en identiteitsbewijs, en behoudt zich het recht voor om verdere maatregelen te nemen”. Ondanks de harde taal, is het voorlopig niet duidelijk in welke mate deze beslissing van Peking ook effectief roet in het eten zal kunnen gooien. Verwacht wordt dat de beslissing eerder een symbolische impact zal hebben.

Door de nieuwe regeling zullen personen met de BN(O) status en hun in aanmerking komende gezinsleden naar het Verenigd Koninkrijk kunnen komen om er te wonen, te studeren en te werken. Zoals met andere visa het geval is, zullen zij na 5 jaar in het VK een aanvraag kunnen indienen voor een permanente verblijfsvergunning, gevolgd door het Britse staatsburgerschap na nog eens 12 maanden.

Premier Boris Johnson zei dat hij “enorm trots” was dat de nieuwe regeling is ingevoerd.

“Hiermee hebben wij onze diepgewortelde historische en vriendschappelijke banden met de bevolking van Hongkong geëerd, en zijn wij opgekomen voor vrijheid en autonomie – waarden die zowel het Verenigd Koninkrijk als Hongkong hoog in het vaandel dragen”, zei hij in een verklaring.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.