fb pixel
aanbevolen-China, China

Peking noemt het Chinese eenpartijstelsel een “eigen vorm van democratie”

Bron: China-super-power | Screenshot De Lantaarn

Tijdens een virtuele ‘Wereldtop over Democratie’, die vorige week werd georganiseerd door de Amerikaanse president Biden, werden regeringsleiders en vertegenwoordigers uit meer dan 100 landen uitgenodigd.

China werd echter niet uitgenodigd.

In een reactie op de top heeft Peking een uitgebreid rapport gepubliceerd, getiteld ‘China: democratie die werkt’, waarin de westerse democratie zwaar werd bekritiseerd en het Chinese eenpartijstelsel wordt gelauwerd en geprezen.

China voelt zich duidelijk geviseerd door de top, die het aanziet als een tegenwerking van het ‘Chinese model’. Tijdens een persconferentie werd in de verf gezet hoe China een ‘eigen vorm van democratie’ heeft en dat haar vorm ‘superieur’ is.

In het rapport verheerlijkt de communistische partij de zogenaamde ‘deugden van haar eenpartijstelsel’ en omschrijft het als ‘socialistische democratie’. In het rapport wordt aangehaald dat ‘democratie en dictatuur niet tegenstrijdig zijn’ omdat zij er beiden ‘voor willen zorgen dat het volk het land in handen krijgt’. De CCP zegt verder dat ‘het onderdrukken van de enkelingen dient om de meerderheid te beschermen’ en dat ‘dictatuur een instrument is om te komen tot democratie.’

In het document wordt ook scherpe kritiek geuit op wat de ‘democratie in de stijl van de VS’ wordt genoemd, namelijk dat het een spel is van ‘geldpolitiek en heerschappij van de enkelingen over de massa.’

CCP-functionarissen bekritiseerden de wereldtop over democratie door te zeggen dat deze ‘verdeeldheid zaait tussen landen’ en ‘met de vinger wijst naar anderen.’

De woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, reageerde op de kritiek van Peking: “Deze top bespreekt manieren om wereldwijd op te komen voor democratie en dat is niet iets waar we ons voor gaan verontschuldigen.”

Terwijl Peking probeerde om haar eigen eenpartijstelsel af te schilderen als doeltreffender dan het Amerikaanse model, wezen sommige Chinese internetgebruikers via Weibo erop dat de CCP “helemaal niet de meerderheid van de Chinezen vertegenwoordigt.” Met betrekking tot de bewering van de partij al zou ‘de dictatuur ervoor zorgen dat ‘de mensen’ de eigenaars van het land worden’, zei een Chinese internetgebruiker dat blijkbaar minstens een miljard van de mensen in China door de CCP helemaal niet als ‘de mensen’ wordt beschouwd.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.