fb pixel
aanbevolen-China, China

Peking noemt het Chinese eenpartijstelsel een “eigen vorm van democratie”

Bron: China-super-power | Screenshot De Lantaarn

Tijdens een virtuele ‘Wereldtop over Democratie’, die vorige week werd georganiseerd door de Amerikaanse president Biden, werden regeringsleiders en vertegenwoordigers uit meer dan 100 landen uitgenodigd.

China werd echter niet uitgenodigd.

In een reactie op de top heeft Peking een uitgebreid rapport gepubliceerd, getiteld ‘China: democratie die werkt’, waarin de westerse democratie zwaar werd bekritiseerd en het Chinese eenpartijstelsel wordt gelauwerd en geprezen.

China voelt zich duidelijk geviseerd door de top, die het aanziet als een tegenwerking van het ‘Chinese model’. Tijdens een persconferentie werd in de verf gezet hoe China een ‘eigen vorm van democratie’ heeft en dat haar vorm ‘superieur’ is.

In het rapport verheerlijkt de communistische partij de zogenaamde ‘deugden van haar eenpartijstelsel’ en omschrijft het als ‘socialistische democratie’. In het rapport wordt aangehaald dat ‘democratie en dictatuur niet tegenstrijdig zijn’ omdat zij er beiden ‘voor willen zorgen dat het volk het land in handen krijgt’. De CCP zegt verder dat ‘het onderdrukken van de enkelingen dient om de meerderheid te beschermen’ en dat ‘dictatuur een instrument is om te komen tot democratie.’

In het document wordt ook scherpe kritiek geuit op wat de ‘democratie in de stijl van de VS’ wordt genoemd, namelijk dat het een spel is van ‘geldpolitiek en heerschappij van de enkelingen over de massa.’

CCP-functionarissen bekritiseerden de wereldtop over democratie door te zeggen dat deze ‘verdeeldheid zaait tussen landen’ en ‘met de vinger wijst naar anderen.’

De woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, reageerde op de kritiek van Peking: “Deze top bespreekt manieren om wereldwijd op te komen voor democratie en dat is niet iets waar we ons voor gaan verontschuldigen.”

Terwijl Peking probeerde om haar eigen eenpartijstelsel af te schilderen als doeltreffender dan het Amerikaanse model, wezen sommige Chinese internetgebruikers via Weibo erop dat de CCP “helemaal niet de meerderheid van de Chinezen vertegenwoordigt.” Met betrekking tot de bewering van de partij al zou ‘de dictatuur ervoor zorgen dat ‘de mensen’ de eigenaars van het land worden’, zei een Chinese internetgebruiker dat blijkbaar minstens een miljard van de mensen in China door de CCP helemaal niet als ‘de mensen’ wordt beschouwd.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram