fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Opnieuw nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in het Verenigd Koninkrijk

Bron: Unsplash

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. De variant, bekend onder de naam B1525, is het onderwerp van een rapport van onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh. Tot dusver zijn in het V.K. 32 gevallen aangetroffen. De variant is ondertussen ook in ten minste 10 andere landen aangetroffen waaronder Denemarken, de VS, Australië, Nigeria en ook één geval werd aangetroffen in België. 

De variant bevat een aantal mutaties die onderzoekers zorgen baren, waaronder de E484K-mutatie in het spike-eiwit, dat een belangrijke rol speelt om het virus cellen binnen te laten dringen. Deze E484K-mutatie is aanwezig in varianten die zijn opgedoken in Zuid-Afrika en Brazilië en zou ervoor zorgen dat het virus de neutraliserende antilichamen kan omzeilen.

Dr Simon Clarke, docent cellulaire microbiologie aan de Universiteit van Reading, zei: “We weten nog niet hoe goed deze [nieuwe] variant zich zal verspreiden, maar we kunnen ervan uitgaan dat de immuniteit door een vaccin of door een eerdere infectie erdoor zal worden verzwakt,” zei hij.

Prof. Jonathan Stoye, van het Francis Crick Institute, zei dat het niet verrassend was dat de nieuwe variant enkele bekende mutaties bevat. “Op het moment dat je selectiedruk op dit virus begint uit te oefenen, zie je een selectie op dingen die het de mogelijkheid geven om aan immuunreacties te ontsnappen, en ik denk dat dat is wat we hier zien,” zei hij.

Maar de ontdekking dat verschillende zorgwekkende varianten dezelfde mutaties delen, betekent dat aanpassingen aan de huidige COVID-vaccins waarschijnlijk bescherming zullen bieden tegen meerdere nieuwe varianten. En aangezien deze verandering [E484K] op dit moment de belangrijkste verandering lijkt te zijn, zal dat volgens Stoye dus ook “de verandering bepalen die we in een aangepast vaccin zullen moeten stoppen,” zei Stoye.

Britse deskundigen overwegen alvast om de gehele bevolking opnieuw in te enten. Zelfs nu miljoenen burgers nog wachten op hun eerste vaccinatie.

Een week geleden zei ook Boris Johnson dat “…burgers zullen moeten wennen aan het idee van hervaccinatie om het virus te kunnen bestrijden.”

Unsplash

Er zijn drie belangrijke varianten van het coronavirus die momenteel bekend zijn: de Britse variant, de Zuid-Afrikaanse variant en de Braziliaanse variant. Alle drie verspreiden ze zich gemakkelijker dan de oorspronkelijke variant uit Wuhan.

In België zijn nu ook voor het eerst besmettingen met de Braziliaanse variant van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 5 gevallen die wetenschappers per toeval hebben ontdekt tussen een aantal willekeurige stalen die dagelijks worden getest. Professor virologie Johan Neyts (KU Leuven) zei tijdens een interview met de VRT: “Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de Braziliaanse variant. In elk geval weet men dat mensen die de ziekte al hebben doorgemaakt opnieuw [met deze variant] kunnen worden geïnfecteerd en opnieuw ziek kunnen worden. Allicht is dat omdat de beschermende antistoffen niet volledig werken.” Professor Neyts zei dat studies aantonen dat de huidige beschikbare vaccins 20 tot 30% minder zullen beschermen tegen de Braziliaanse variant. “De vaccinatieontwikkelaars zijn al bezig met de ontwikkeling van een nieuwe versie van de vaccins, om ervoor te zorgen dat de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten ook worden afgedekt. Maar het zal nog een tijdje duren voor het aangepaste vaccin er is.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.