fb pixel
Wereldwijd

Ongeziene taferelen: Onrust in Washington, Trump roept op tot kalmte

Bron: Screenshot De Lantaarn

Nooit eerder geziene taferelen in Washington DC aan het Capitool. Rond 20u15 plaatselijke tijd werd het Capitool bestormd door betogers. Een vrouw zou daarbij zijn neergeschoten en zij zou zwaar gewond zijn. De gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd opgeschort en alle politici werden geëvacueerd. Binnen de rotonde van het Capitool heeft de politie traangas ingezet.

Trump riep in een tweet op tot kalmte.

Een avondklok werd ingesteld en de hoop is dat hiermee de rust spoedig zal terugkeren. Ook in Georgia, waar de verkiezing van 2 democratische senatoren werd bevestigd zou er onrust zijn. Trump-supporters hielden vandaag een rally in Washington DC, waar ook President Trump zelf een toespraak gaf. Trump zei tijdens zijn toespraak: “We zullen nooit toegeven. Het gebeurt niet… Je geeft niet toe als er sprake is van diefstal…”

“Op vraag van President Trump is nu de Nationale Garde onderweg samen met andere federale veiligheidsdiensten” stuurde de perssecretaresse van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, uit in een verklaring.

Trump reageerde nadien met een korte video op Twitter waarin hij zei: “De verkiezing is van ons gestolen, maar jullie moeten nu terug naar huis. We hebben vrede nodig. We hebben orde en gezag nodig en we willen niet dat er iemand gewond raakt.” De video werd gemarkeerd door Twitter en geblokkeerd om door te sturen en te liken omwille van het ‘risico voor geweld’.

Ook Joe Biden reageert op Twitter: “Laat ik heel duidelijk zijn: de scènes van chaos in het Capitool vertegenwoordigen niet wie we zijn. Wat we zien is een klein aantal extremisten die zich inzetten voor wetteloosheid. Dit is geen onenigheid, het is wanorde. Het eindigt met opruiing, en er moet een einde aan komen. Nu.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn