fb pixel
Covid-19, Lokaal, Nieuws

NTD video: De ambivalente houding van Nederland na een terugroepactie van mondkapjes

Bron: Rawpixel

In maart sloot Nederland zich aan bij andere landen in het afkeuren van medische hulpmiddelen die gemaakt zijn in China. Het ministerie van gezondheid zag zich gedwongen om zeshonderdduizend mondmaskers terug te roepen uit ziekenhuizen. Zij zeiden dat de maskers uit China het KN95 certificaat hadden, maar dat de maskers niet aan de kwaliteitseisen voldeden. De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde de week daarop. Zij claimde dat Nederland de verkeerde masters had besteld en dat deze niet voor chirurgische doeleinden gebruikt konden worden. Zij voegde hieraan toe dat de Chinese fabrikant Nederland zou hebben geïnformeerd vóór de maskers verzonden werden. De Nederlandse regering reageerde pas nadat telefonisch contact plaatsvond met de Chinese premier in dezelfde week. Minister-president Mark Rutte zei dat hij China bedankt had voor zijn quote, “solidariteit en hun ondersteuning met medische apparatuur van hoge kwaliteit”. Dit is niet de eerste keer dat Nederland een ambivalente houding heeft naar China. In 2019 waarschuwde de AIVD de Nederlandse high-tech sector over bedrijfsspionage door de Chinese Communistische Partij. In hetzelfde jaar werd XTAL, het Chinees techbedrijf uit de VS, schuldig bevonden voor het stelen van bedrijfsgeheimen van het Nederlandse bedrijf ASML. Dit resulteerde in een verlies van honderden miljoenen euro’s.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | Covid-19, Lokaal, Nieuws

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.