fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Nieuw rapport wijst naar Wuhan Lab lek als bron van het coronavirus

Bron: Wuhan_Institute_of_Virology | Wikipedia

Volksvertegenwoordigers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een nieuw rapport gepubliceerd over de oorsprong van de COVID-19-pandemie. In dit bijgewerkte rapport wordt geconcludeerd dat er bewijsmateriaal is dat wijst op een lek uit een Chinees laboratorium als de bron van de uitbraak van het coronavirus.

De Republikeinse volksvertegenwoordigers Michael McCaul (R-Texas), die zetelt in de Commissie Buitenlandse Zaken, publiceerde het bijgewerkte rapport op 2 augustus. 

“We blijven de oorsprong van de COVID-19-pandemie verder onderzoeken, en ik denk dat het tijd is om de theorie van de dierenmarkt definitief af te wijzen als de bron van de uitbraak. In plaats daarvan, zoals in dit rapport wordt uiteengezet, is er evenwichtig bewijsmateriaal aanwezig en alle pistes leiden naar het WIV”, zei McCaul in een verklaring, verwijzend naar het Wuhan Instituut voor Virologie (WIV), het laboratorium dat centraal staat in de controverse over de oorsprong van het coronavirus.

In het addendum bij het rapport worden verschillende bewijzen aangehaald ter ondersteuning van de conclusie dat het virus uit het laboratorium van Wuhan zou zijn gelekt, en die aantonen dat Chinese ambtenaren en wetenschappers van het WIV het type onderzoek dat in de faciliteit wordt verricht probeerden “te verbergen of te verdoezelen”. Het rapport vernoemt ook nieuwe en ondergerapporteerde informatie over de lakse veiligheidsprotocollen in het lab.

“Het overwicht aan bewijs suggereert dat SARS-CoV-2 per ongeluk is ontsnapt rond 12 september 2019 uit het Wuhan Instituut voor Virologie”, luidt het bijgewerkte rapport. “Het virus, of de virale sequentie die vervolgens genetisch werd gemanipuleerd, werd verzameld in een grot in de provincie Yunnan, ergens tussen 2012 en 2015.”

In het bijgewerkte rapport staat ook dat onderzoekers van het Wuhan-lab, CCP-functionarissen en “mogelijk zelfs Amerikaanse burgers direct betrokken waren bij het verdoezelen van informatie met betrekking tot de oorsprong van het virus en het onderdrukken van het publieke debat over een mogelijk lablek.”

Volgens het nieuwe rapport van het Congres heeft het Wuhan Instituut voor Virologie maanden voor de uitbraak van het virus offertes aangevraagd voor “ingrijpende renovaties” van de luchtfiltersystemen en afvalverwerking, terwijl de onderzoeksfaciliteiten op dat moment amper twee jaar operationeel waren.

Chinese functionarissen hebben alvast het idee verworpen dat het virus uit een laboratorium zou zijn ontsnapt en zij houden vol dat het een natuurlijke sprong van dier naar mens heeft gemaakt. 

Ondertussen zei de Republikeinse volksvertegenwoordiger Tim Burchett tijdens een interview met Newsmax dat niets in het rapport hem heeft verbaasd: “[Chinese functionarissen] wisten dat het gebeurd was, en vervolgens probeerden ze het in de doofpot te stoppen, waarbij ze de zegen hebben gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

In een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), na een bezoek van een WHO-team aan Wuhan begin dit jaar, werd geconcludeerd dat het virus waarschijnlijk een natuurlijke oorsprong heeft en dat de hypothese van een lablek “uiterst onwaarschijnlijk” was. WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus kwam hier achteraf echter op terug en hij zei dat er meer studies nodig zouden zijn, en dat “… alle hypotheses voorlopig op tafel blijven liggen, en we de bron van het virus nog niet hebben gevonden.”

De WHO heeft opgeroepen tot een vervolgonderzoek naar de oorsprong van het virus, met inbegrip van verdere studies in China, en laboratoriumcontroles. Chinese ambtenaren hebben dit verzoek echter afgewezen. Zeng Yixin, de viceminister van China’s Nationale Gezondheidscommissie, zei onlangs tijdens een persconferentie dat hij verbaasd was over het verzoek van de WHO om opnieuw een team naar Wuhan te sturen, en noemde deze stap “niet wetenschappelijk onderbouwd”.

David Asher, een voormalig onderzoeker van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, pleitte in juni van dit jaar eveneens voor financiële druk op de Chinese Communistische Partij (CCP). Hij zei dat enkel door de CCP financieel onder druk te zetten, het zal lukken om hen te dwingen mee te werken aan het onderzoek naar de oorsprong van het virus. Asher was op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken belast met het onderzoek naar de oorsprong van de pandemie tijdens het kabinet-Trump.

“Ik verwacht geen enkele medewerking van de CCP tenzij wij een meer dwingende strategie aannemen en economische druk uitoefenen door middel van sancties, civiele rechtszaken en andere maatregelen. Ik verwacht geen enkele medewerking van hen”, zei Asher.

“Mijn ervaring is dat enkel dwang kan werken voor de CCP, vooral via het financiële systeem. Hun banken zijn immers totaal afhankelijk van de dollar om te overleven. Als we dat gaan beperken, komt er druk op de ketel te staan. Ik verwacht dat de CCP enkel positief zal reageren wanneer zij onder druk staan.”

In mei riep president Joe Biden de Amerikaanse inlichtingendiensten op een onderzoek in te stellen naar de oorsprong van het CCP-virus, inclusief de mogelijkheid van een lek in een laboratorium, en hun bevindingen binnen 90 dagen te rapporteren. Deze deadline loopt deze maand af.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.