fb pixel
aanbevolen-China, China, Covid-19

Nieuw verslag: China bestelde grote hoeveelheden PCR-tests nog voor eerste bevestigde COVID-geval

Bron: Unsplash

De COVID-19 pandemie begon officieel in december 2019 in de Chinese stad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. Een nieuw rapport heeft echter details onthuld over hoe de provincie Hubei reeds in mei 2019 grote hoeveelheden PCR-tests kocht ter waarde van miljoenen dollars.

Volgens een verslag van het in Australië gevestigde cybersecuritybedrijf ‘Internet 2.0.‘ werd ongeveer 67,4 miljoen yuan (9 miljoen euro) uitgegeven aan PCR-tests in Hubei in 2019, wat bijna het dubbele is van het totale bedrag uitgegeven in 2018, met een opmerkelijke stijging die al begon in de maand mei.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de bevindingen van het verslag alvast verworpen.

PCR-tests worden gebruikt om de aanwezigheid van een bepaalde genetische sequentie in een staal op te sporen en zij hebben ook andere toepassingen dan COVID-19-tests. Maar in het verslag wordt beweerd dat de ongewone toename van het aantal bestellingen van PCR-tests zou kunnen wijzen op de kennis of voorkennis over de verspreiding van een nieuwe virusziekte in en rond Wuhan.

Uit de gegevens blijkt een piek in de bestellingen in mei, vooral vanuit het plaatselijke ziektepreventie-agentschap, maar ook vanuit het Chinese leger.

Ook van juli tot oktober stegen de aankopen sterk, met name van de Wuhan University of Science and Technology. De instelling gaf in 2019 8,92 miljoen yuan (1,2 miljoen euro) uit aan PCR-tests, ongeveer acht keer zoveel als het voorgaande jaar.

Volgens het verslag speelt de universiteit, samen met lokale ziekenhuizen en volksgezondheidsautoriteiten, een directe rol in de reactie op uitbraken van nieuwe ziekten. “De toename van de aankopen hield hoogstwaarschijnlijk verband met de opkomst van COVID-19 in de provincie Hubei in 2019. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de pandemie veel eerder begon dan het moment waarop China de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) informeerde over COVID-19.”

Beijing informeerde de WHO op 8 dec. 2019 over het eerste symptomatische geval van COVID-19. Maar gegevens van Amerikaanse inlichtingendiensten beweren dat het virus al veel eerder onder de bevolking circuleerde en dat het virus naar alle waarschijnlijkheid uit een onderzoekslaboratorium is gelekt.

Akira Igata, professor aan de Tama Graduate School of Business in Tokio heeft de gegevens zelf onderzocht en zei: “Dit verslag maakt duidelijk dat er al maanden tot een half jaar voor de officiële datum van de uitbraak in december ‘sprake’ was van een virusuitbraak rond Wuhan … en dit rapport zou voor vele landen een gelegenheid kunnen zijn om China opnieuw om opheldering te vragen.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram