fb pixel
China

Nathan Law, gevlucht van Hongkong naar Londen: “Nooit zal ik zeggen dat ik veilig ben”

Bron: Studio-Incendo
Nathan Law | Wikipedia

In 2016 werd Nathan Law in Hongkong tot volksvertegenwoordiger gekozen voor een mede door hemzelf opgerichte partij. Maar binnen twee weken werd hij uit de zogenoemde Legislative Council gezet: hij zou de eed verkeerd hebben afgelegd. In 2017 werd hij veroordeeld voor zijn rol bij de paraplu-protesten en zat kort in de gevangenis. Toch zette hij, samen met Joshua Wong en anderen, zijn politieke werk voort. Tot China op 1 juli dit jaar de veiligheidswet invoerde, waarna de leiders van Demosisto besloten de partij op te heffen.

Dit jaar vluchtte Law naar Londen, nadat hij tot celstraf werd veroordeeld wegens het organiseren van een demonstratie zonder toestemming. In het Verenigd Koninkrijk vroeg hij eind december politiek asiel aan, terwijl het Amerikaanse blad ‘Time’ Law dit jaar opnam in de lijst van honderd invloedrijkste personen. In een interview met NRC vertelt hij zijn ervaringen en het schrijnende verhaal over wat hij de “herkolonisatie” van Hongkong door China noemt.

„Ik denk niet dat een Europees land mij zal uitleveren aan China. Het zou wel kunnen dat Chinese agenten mij ergens van de straat plukken … Ik ben een prominente activist. Ik was de jongste politicus die ooit verkozen is (in Hongkong) in de volksvertegenwoordiging. Ik was de leider van een populaire partij, en ik moest vluchten voor mijn veiligheid. Dat laat zien hoe snel de situatie verslechtert in Hongkong en hoe agressief de Chinese Communistische Partij te werk gaat.”

Zijn moeder schrok toen ze op de eerste avond van de protesten de televisie aanzette en haar zoon zag: „Ik wist dat hij diep in de problemen zat zodra hij de microfoon oppakte. De leiders zijn altijd het doelwit”, zei Lam So-lan over haar zoon in een interview met The New York Times in 2017. „Hij is nog jong. Hij is onervaren. Hij heeft niet het soort zuivering doorgemaakt als wij op het Chinese vasteland.”

Nathan Law samen met Joshua Wong | Wikipedia

De paraplu-revolte van 2014 deed Beijing niet terugdeinzen, maar zorgde er wel voor dat de leiders van het protest elkaar vonden. Samen met Joshua Wong richtte Law in 2016 Demosisto op, een politieke partij. De naam is een samenvoeging van het Griekse woord ‘demos’ of volk, en het Latijnse woord ‘sisto’ of staan. “Opstaan, stilstaan, standvastig staan”, schreven de oprichters.

Lees het hele interview met Nathan Law via onze bronvermelding.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.