In Nederland is een motie aangenomen waarin het coronapaspoort zo spoedig mogelijk ingevoerd moet worden. Drie van de vier partijen in de demissionaire of ontslagnemende regeringscoalitie stemden voor, VVD, D66 en CDA. Het coronapaspoort is vooral bedoeld om niet-essentiële evenementen weer mogelijk te maken zoals een concert, festival of bioscoop. Via een app zouden mensen kunnen aantonen dat zij geen besmettingsgevaar vormen.
Ontslagnemend minister de Jonge van Volksgezondheid zegt dat ze geen vaccinatieplicht willen, ook niet indirect. “Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten.” Bovendien benadrukt de Jonge dat je niet wil “dat mensen zich buitengesloten voelen”.
Israël gaat ons voor
In Israël is het “groene paspoort” ingevoerd waarbij gevaccineerde mensen weer een winkelcentrum of een museum kunnen bezoeken, ook de restaurants zijn inmiddels open. Israël heeft relatief de meeste mensen gevaccineerd en is daarmee koploper van de wereld. Ilana Rachel Daniel, een politicus uit Israël, zegt in een interview met Blckbx, dat de overheid van de ene op de andere dag een ‘medische apartheid’ heeft gecreëerd met tweederangsburgers. “We kennen ondertussen verhalen van mensen die uit hun koor geschopt zijn, of niet langer welkom zijn in de zwembaden of sportscholen.” Ze is vastbesloten om deze ‘apartheid’ niet te accepteren.
Ook in Nederland mensen kritiek. De Nederlandse politicus Wybren van Haga (Forum voor Democratie) vraagt aan het hoofd van het RIVM, Jaap van Dissel, naar de IFR (infection fatality rates). Van Dissel zegt dat deze slechts een beetje hoger is dan die van een zware griep en ligt op 0,23%. Van Haga vindt de negatieve impact van de coronamaatregelen zwaarder wegen dan de winst van de lockdown. Van Dissel zegt dat dat niet zomaar kan: “Ook al krijgen de meeste mensen het in geringe mate, het percentage dat te maken krijgt met ernstige symptomen is zodanig hoog dat dit zou leiden tot een overrompeling van de ziekenhuizen.”