fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Covid-19, Lokaal

Motie voor coronapaspoort aangenomen in Nederland

Bron: Unsplash

In Nederland is een motie aangenomen waarin het coronapaspoort zo spoedig mogelijk ingevoerd moet worden. Drie van de vier partijen in de demissionaire of ontslagnemende regeringscoalitie stemden voor, VVD, D66 en CDA. Het coronapaspoort is vooral bedoeld om niet-essentiële evenementen weer mogelijk te maken zoals een concert, festival of bioscoop. Via een app zouden mensen kunnen aantonen dat zij geen besmettingsgevaar vormen.

Ontslagnemend minister de Jonge van Volksgezondheid zegt dat ze geen vaccinatieplicht willen, ook niet indirect. “Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten.” Bovendien benadrukt de Jonge dat je niet wil “dat mensen zich buitengesloten voelen”.

 

Israël gaat ons voor

In Israël is het “groene paspoort” ingevoerd waarbij gevaccineerde mensen weer een winkelcentrum of een museum kunnen bezoeken, ook de restaurants zijn inmiddels open. Israël heeft relatief de meeste mensen gevaccineerd en is daarmee koploper van de wereld. Ilana Rachel Daniel, een politicus uit Israël, zegt in een interview met Blckbx, dat de overheid van de ene op de andere dag een ‘medische apartheid’ heeft gecreëerd met tweederangsburgers. “We kennen ondertussen verhalen van mensen die uit hun koor geschopt zijn, of niet langer welkom zijn in de zwembaden of sportscholen.” Ze is vastbesloten om deze ‘apartheid’ niet te accepteren.

Ook in Nederland mensen kritiek. De Nederlandse politicus Wybren van Haga (Forum voor Democratie) vraagt aan het hoofd van het RIVM, Jaap van Dissel, naar de IFR (infection fatality rates). Van Dissel zegt dat deze slechts een beetje hoger is dan die van een zware griep en ligt op 0,23%. Van Haga vindt de negatieve impact van de coronamaatregelen zwaarder wegen dan de winst van de lockdown. Van Dissel zegt dat dat niet zomaar kan: “Ook al krijgen de meeste mensen het in geringe mate, het percentage dat te maken krijgt met ernstige symptomen is zodanig hoog dat dit zou leiden tot een overrompeling van de ziekenhuizen.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Covid-19, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.