fb pixel
aanbevolen-China, China

Mededeling op de Chinese staatsomroep: Aprilvissen worden in China niet geapprecieerd door de CCP

Bron: Wikipedia | 'Aprilvis': de goudvis wordt vaak gezien als mascotte van 1 aprilgrappen

De Chinese communistische partij (CCP) houdt zelfs rekening met 1 april en de aprilgrappen die daarmee gepaard gaan. Wereldwijd wordt traditiegetrouw op 1 april sociale media gevuld met allerlei bizarre beweringen en grappen. Internet gebruikers in China kregen dit jaar een bizarre post op Weibo te zien die werd gedeeld door het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. Het bleek echter niet om een aprilgrap te gaan, integedeel.

De Xinhua post luidt: “Vandaag is het de dag van de aprilgrappen in het westen. Aprilgrappen zijn echter niet in overeenstemming met onze Chinese culturele tradities en de kernwaarden van het socialisme. Wij hopen dat u niet in geruchten gelooft, geruchten creëert of geruchten zal verspreiden.” De opmerking eindigde vreemd genoeg met een lachende emoji.

Er volgden vele reacties op de post, maar de meer dan 2600 reacties zijn inmiddels, op 12 berichten na, allemaal verwijderd door de Chinese internetpolitie. Sommige van de verwijderde berichten probeerden de draak te steken met de door de overheid gecontroleerde mediazenders. Eén van hen zei: “Het is niet nodig om een specifieke dag aan te wijzen om mensen te misleiden. Dit is niet in overeenstemming met de Chinese socialistische waarden. Als je wilt bedriegen, moet je elke dag bedriegen, zoals de media van de communistische partij.” Een andere reactie was een kort maar krachtig commentaar: “Socialisme wil zeggen dat het elke dag 1 april is. Verstaan?” Weer een andere internetgebruiker schreef: “Op CCTV is het elke dag om zeven uur ’s avonds 1 april. Het is echt niet nodig om het nog eens apart te gaan vieren”, verwijzend naar het avondnieuws op de Chinese staatsomroep.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.