fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Italiaanse premier Draghi stuurt Chinese investeerders terug naar huis

Bron: Wikipedia | Iveco hoofdzetel in Turijn

In afwachting van de Europese coronasteun doet de Italiaanse premier Mario Draghi er momenteel alles aan om Italiaanse bedrijven uit de klauwen van Peking te houden. In korte tijd blokkeerde hij twee strategische overnames door Chinese staatsbedrijven.

Het voornaamste bedrijf in kwestie is Iveco, een bouwer van bussen en trucks gevestigd in Turijn. Iveco dreigde in handen te vallen van het Chinese staatsbedrijf FAW, veruit de grootste autobouwer in China. Ook de ­samenwerking met Nikola was voor de Chinezen ­interessant.

Giancarlo Giorgetti (links) en Mario Draghi (rechts)

Maar nadat premier Mario Draghi, zijn veto had ­gesteld, werden de onderhandel­ingen met de Chinezen abrupt ­afgebroken.

“We zijn niet tegen buitenlandse investeringen, maar we zijn wel ­tegen roofzuchtige buitenlandse investeringen”, liet Giancarlo Giorgetti, de Italiaanse minister van Economische ontwikkeling, weten waardoor hij geen enkele onduidelijkheid ­liet bestaan over de reden van de forse ingreep. “Het Europees herstelfonds zal ons straks voldoende financiële middelen geven en het is onze taak om erover te waken dat er geen energie en fondsen worden gekanaliseerd naar buitenlandse entiteiten.”

Italië is een van de grootste ontvangers van het Europese corona­herstelpakket ‘Next Generation EU’, waarover de EU-regeringsleiders vorig jaar juli een akkoord bereikten. Met die enorme steun in het achterhoofd doet de Italiaanse premier Draghi er nu alles aan om strategische investeringen door China ­tegen te houden.

Het is een U-bocht die kan tellen. Twee jaar geleden was Italië nog het eerste Europese land dat publiekelijk het omstreden Chinese ‘Belt and Road’- investerings­programma (de ‘Nieuwe Zijde­route’) ondertekende. Daarbij ­beloofde het land impliciet om het China makkelijker te ­maken om zijn goederen vanuit Azië via het Middellandse Zee­gebied tot in Noord-Europa te vervoeren. Het leverde Italië in de rest van Europa destijds heel wat kritiek op.

In 2018 bijvoorbeeld investeerde China liefst 4,9 miljard euro in Italiaanse bedrijven. Maar het is Draghi duidelijk menens om daar nu een streep onder te trekken en samen met de rest van de EU meer toenadering te zoeken tot de Verenigde Staten.

Volgens het persagentschap Bloomberg wordt Draghi daarin uitdrukkelijk gesteund door Frankrijk, dat net als Italië en Duitsland onlangs zijn wetgeving heeft aangepast om ongewenste strategische overnames te verhinderen. Het was dan ook geen toeval dat de Franse minister van Finan­ciën, Bruno Le Maire, Italië op Twitter als eerste feliciteerde met de blokkering van de geplande overname door de Chinezen.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram
0 Comments

No Comment.