fb pixel
aanbevolen-China, China

Inwoners van Peking worden wakker op Mars: “Het lijkt wel het einde van de wereld”

Bron: Screenshot DeLantaarn

Veel mensen in het noordoosten van China vroegen zich waarschijnlijk af of ze op Mars waren beland toen ze maandagochtend wakker werden. Zware zandstormen teisterden het noordoosten van China en hebben de lucht oranje gekleurd. In Beijing leek het alsof wolkenkrabbers plots waren verdwenen. Meer dan 350 vluchten werden geannuleerd, en de autoriteiten sloten scholen en annuleerden alle sportevenementen. 

De Chinese Meteorologische Dienst kondigde op het Chinese sociale media platform Weibo aan dat dit de ergste zandstorm was die de regio in de afgelopen tien jaar heeft getroffen. Toen de zandstorm zijn hoogtepunt bereikte, bleek het niveau van PM10-deeltjes hoger te liggen dan de schaal van de meetinstrumenten. Volgens het milieumonitoringscentrum van Peking steeg het gehalte aan zwevende deeltjes in sommige districten van Peking tot meer dan 8000 microgram per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft als aanbeveling dat het gemiddelde dagelijkse PM10-gehalte niet meer dan 50 microgram mag bedragen.

Gepensioneerd meteoroloog Zhang Baikui vertelde aan Radio Free Asia dat de zandstorm een niveau 8 in intensiteit is: ”De zandstorm is nog steeds zeer ernstig, en het zal nog 24 uur blijven doorgaan … De meeste mensen blijven gewoon thuis, tenzij ze geen andere keuze hebben dan naar hun werk te gaan.”

“Het lijkt wel het einde van de wereld,” vertelde de 25 jarige Flora Zou uit Beijing aan Reuters. “In dit soort weer wil ik echt, echt niet naar buiten.”

Peking tijdens de zwaarste zandstorm van de afgelopen 10 jaar

In de noordelijke regio Binnen-Mongolië vielen zes doden waaronder een vijfjarig kind. Tientallen mensen zijn nog steeds vermist in het gebied rond de Gobi-woestijn, waar de zandstormen volgens de plaatselijke autoriteiten vandaan komen.

Er werd een zoekactie op touw gezet naar meer dan 80 leden van kuddegemeenschappen die nog steeds vermist zijn in de stormen die in het weekeinde door de regio trokken, meldden de plaatselijke media.

De graslanden van Binnen-Mongolië hebben te lijden onder de extreme druk van woestijnvorming en vervuiling door de Chinese mijnbouw, ontbossing en andere ontginningsactiviteiten.

 

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *