fb pixel
aanbevolen-China, China

Inwoners van Peking worden wakker op Mars: “Het lijkt wel het einde van de wereld”

Bron: Screenshot DeLantaarn

Veel mensen in het noordoosten van China vroegen zich waarschijnlijk af of ze op Mars waren beland toen ze maandagochtend wakker werden. Zware zandstormen teisterden het noordoosten van China en hebben de lucht oranje gekleurd. In Beijing leek het alsof wolkenkrabbers plots waren verdwenen. Meer dan 350 vluchten werden geannuleerd, en de autoriteiten sloten scholen en annuleerden alle sportevenementen. 

De Chinese Meteorologische Dienst kondigde op het Chinese sociale media platform Weibo aan dat dit de ergste zandstorm was die de regio in de afgelopen tien jaar heeft getroffen. Toen de zandstorm zijn hoogtepunt bereikte, bleek het niveau van PM10-deeltjes hoger te liggen dan de schaal van de meetinstrumenten. Volgens het milieumonitoringscentrum van Peking steeg het gehalte aan zwevende deeltjes in sommige districten van Peking tot meer dan 8000 microgram per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft als aanbeveling dat het gemiddelde dagelijkse PM10-gehalte niet meer dan 50 microgram mag bedragen.

Gepensioneerd meteoroloog Zhang Baikui vertelde aan Radio Free Asia dat de zandstorm een niveau 8 in intensiteit is: ”De zandstorm is nog steeds zeer ernstig, en het zal nog 24 uur blijven doorgaan … De meeste mensen blijven gewoon thuis, tenzij ze geen andere keuze hebben dan naar hun werk te gaan.”

“Het lijkt wel het einde van de wereld,” vertelde de 25 jarige Flora Zou uit Beijing aan Reuters. “In dit soort weer wil ik echt, echt niet naar buiten.”

Peking tijdens de zwaarste zandstorm van de afgelopen 10 jaar

In de noordelijke regio Binnen-Mongolië vielen zes doden waaronder een vijfjarig kind. Tientallen mensen zijn nog steeds vermist in het gebied rond de Gobi-woestijn, waar de zandstormen volgens de plaatselijke autoriteiten vandaan komen.

Er werd een zoekactie op touw gezet naar meer dan 80 leden van kuddegemeenschappen die nog steeds vermist zijn in de stormen die in het weekeinde door de regio trokken, meldden de plaatselijke media.

De graslanden van Binnen-Mongolië hebben te lijden onder de extreme druk van woestijnvorming en vervuiling door de Chinese mijnbouw, ontbossing en andere ontginningsactiviteiten.

 

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.