fb pixel
aanbevolen-China, China

Interne documenten linken Huawei aan China’s surveillance programma’s

Bron: Screenshot | De Lantaarn

De Chinese techgigant Huawei Technologies heeft lange tijd alle vragen over zijn rol in de Chinese staatscontrole van de hand gewezen door te zeggen dat het bedrijf alleen netwerkapparatuur voor algemeen gebruik verkoopt.

Een onderzoek door The Washington Post van meer dan 100 PowerPoint-presentaties van Huawei, waarvan vele gemarkeerd zijn als ” geheim “, suggereert dat het bedrijf een bredere rol speelt in het monitoren van de Chinese bevolking dan het heeft toegegeven.

Deze marketing presentaties, die werden geplaatst op een publieke Huawei website voordat het bedrijf ze eind vorig jaar verwijderde, laten zien hoe Huawei met zijn technologieën overheidsinstanties kan helpen bij het identificeren van individuen op basis van hun stem, het monitoren van belangrijke politieke persoonlijkheden, het beheren van de ideologische heropvoeding en arbeidsschema’s voor gevangenen, en het monitoren van het winkelpubliek met behulp van gezichtsherkenning.

Sommige van de getoonde surveillancemogelijkheden zijn specifiek van toepassing op politie- of overheidsdiensten. De dia’s suggereren dat Huawei samenwerkt met de ccp bij spionageoperaties. Op een van de dia’s toont Huawei hoe het aanprijst dat zijn gezichtsherkenningstechnologie de autoriteiten van Xinjiang heeft geholpen mensen gevangen te nemen. De slide pronkt ook met het feit dat zijn gezichtsherkenningssysteem alle verkeersknooppunten in de hoofdstad van Xinjiang dekt en dat het gegevens heeft over meer dan 50 miljoen mensen met nauwkeurige waarschuwingen voor de Chinese politie. De Washington Post nam contact op met Huawei voor commentaar op de dia’s, maar het telecombedrijf zei dat het geen weet heeft van deze projecten.

 

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram