fb pixel
Covid-19, Lokaal

Impact van de coronacrisis op het mentaal welzijn van jongeren

Bron: Unsplash

Uit een rondvraag bij Vlaamse psychologen blijkt dat de coronacrisis een enorme impact heeft op het mentaal welzijn van onze jongeren.

De rondvraag werd uitgevoerd door de VRT nieuwsdienst en wees uit dat de tweede lockdown een grotere negatieve impact heeft op het algemene emotionele welzijn van de jongeren dan de eerste lockdown van begin dit jaar. Er is een gebrek aan perspectief terwijl de druk hoog is, want school en studie gaan gewoon door. Jongeren hebben hierdoor steeds meer last van depressieve gevoelens en angst.

“We staan veel te weinig stil bij hoe jongeren dit alles ervaren”,  zegt Marije Stroot, orthopedagoog in Brasschaat. “Jongeren moeten kunnen rondhangen, met vrienden afspreken, sporten. Dat is hun uitlaatklep. Nu zijn al die dingen niet meer mogelijk, en dat is hoogstwaarschijnlijk schadelijk voor hun emotioneel welzijn.”

Sommige jongeren getuigen van eenzaamheid, een gevoel van uitzichtloosheid en zelfs plotselinge angstaanvallen.

Een grote internationale studie naar onze geestelijke gezondheid, waarbij  meer dan 100.000 personen uit 40 landen wereldwijd betrokken zijn, loopt nog steeds.

 

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | Covid-19, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.