Uit een rondvraag bij Vlaamse psychologen blijkt dat de coronacrisis een enorme impact heeft op het mentaal welzijn van onze jongeren.
De rondvraag werd uitgevoerd door de VRT nieuwsdienst en wees uit dat de tweede lockdown een grotere negatieve impact heeft op het algemene emotionele welzijn van de jongeren dan de eerste lockdown van begin dit jaar. Er is een gebrek aan perspectief terwijl de druk hoog is, want school en studie gaan gewoon door. Jongeren hebben hierdoor steeds meer last van depressieve gevoelens en angst.
“We staan veel te weinig stil bij hoe jongeren dit alles ervaren”, zegt Marije Stroot, orthopedagoog in Brasschaat. “Jongeren moeten kunnen rondhangen, met vrienden afspreken, sporten. Dat is hun uitlaatklep. Nu zijn al die dingen niet meer mogelijk, en dat is hoogstwaarschijnlijk schadelijk voor hun emotioneel welzijn.”
Sommige jongeren getuigen van eenzaamheid, een gevoel van uitzichtloosheid en zelfs plotselinge angstaanvallen.
Een grote internationale studie naar onze geestelijke gezondheid, waarbij meer dan 100.000 personen uit 40 landen wereldwijd betrokken zijn, loopt nog steeds.