fb pixel
Wereldwijd

Heeft de Amerikaanse staat Georgia de toekomst van de VS in handen?

Bron: Atlanta skyline | Pexels

In de Amerikaanse staat Georgia wordt vandaag de verkiezing van hun twee senatoren nog een keer overgedaan. Elke staat heeft recht op een vertegenwoordiging door 2 senatoren en bij de verkiezingen in november behaalden zowel de Democratische als de Republikeinse kandidaten onvoldoende stemmen. Er was dus een tweede stemronde nodig, die tevens bepalend zal zijn voor de dominantie van de Senaat en die hiermee ook erg zal doorwegen op het beleid van de toekomstige Amerikaanse president.

De twee zittende Republikeinse senatoren, David Perdue en Kelly Loeffler, worden respectievelijk uitgedaagd door de twee Democratische kandidaten Jon Ossof, een gewezen journalist, en de predikant Raphael Warnock.

Wie er wint in Georgia, zal het machtsevenwicht in de federale Senaat bepalen. De Republikeinen hebben daar nu 50 van de 100 zetels, de Democraten 48. Als de twee Democraten in Georgia verkozen zouden worden, dan is er dus een patstelling, maar in dat geval zal de vicepresident(e) de doorslaggevende stem worden, die per definitie de voorzitter is van de Amerikaanse senaat. De huidige voorzitter is dus Vice President Mike Pence. Indien Joe Biden president wordt, zal die rol vervuld worden door Kamala Harris.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram