fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Covid-19, Lokaal

Guy Verhofstadt over vaccinatiecertificaat van de Europese Commissie: “Voor je het weet, wordt dat gebruikt voor sociale controle zoals de Chinezen doen.”

Bron: Unsplash
Guy Verhofstadt | Wikipedia

De voormalige Belgische premier, liberaal boegbeeld en europarlementariër Guy Verhofstadt (OPEN Vld) vreest dat de politiek in de toekomst naar strenge instrumenten zoals een avondklok zal blijven grijpen. “Al die maatregelen moeten afgevoerd worden van zodra de sanitaire toestand het toelaat”, zegt hij in De Zondag.

Verhofstadt is een groot voorstander van de pandemiewet en wil dat de huidige maatregelen afgevoerd worden van zodra de sanitaire toestand het toelaat. “Weet u wat mijn vrees is? Dat deze situatie nieuwe gewoonten creëert voor de politiek. Vandaag kunnen we niet anders dan strenge maatregelen nemen. Dat begrijp ik. Maar het moet uitzonderlijk blijven. Het kan verleidelijk zijn voor politici om later, in andere situaties, ook naar deze instrumenten te grijpen. Dat is een gevaar.”

Het vaccinatiecertificaat van de Europese Commissie vindt hij dan weer een potentieel gevaar voor inbreuken op onze privacy worden. “Voor je het weet, wordt dat gebruikt voor sociale controle zoals de Chinezen doen.” De Europese Commissie heeft midden maart voorgesteld om te gaan werken met een Europees vaccinatiecertificaat dat reizen binnen Europa in de zomer weer mogelijk zou moet maken. Naar eigen zeggen wil ze vermijden dat elke lidstaat een eigen systeem gaat opzetten. Wie gevaccineerd is, een negatieve COVID-test aflegde of genezen is van het virus, kan het certificaat aanvragen. Het zal werken met een QR-code op je smartphone of op papier.

De Commissie hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het certificaat snel goedkeuren, zodat het in juni al kan worden gebruikt. Ze roepen de EU-lidstaten op om de voorbereidingen voor de implementatie van het vaccinatiebewijs zo snel mogelijk op te starten. Spanje, Italië, Cyprus en Malta – die allemaal wanhopig proberen het toerisme nieuw leven in te blazen – zijn voorstander van vaccinatiepaspoorten. Ze hebben enkel groen licht van de andere EU-landen nodig. Denemarken zal deze maand al beginnen met de uitgifte van vaccinpaspoorten, gevolgd door Zweden. Israël introduceert een “groen paspoort’ voor degenen die hun immuniteitsstatus kunnen aantonen. Zij krijgen toegang tot winkelcentra, sportscholen en musea.

De toepassing van vaccinpaspoorten zal onvermijdelijk veel verder reiken dan vakanties en zal zich uitbreiden tot bijna elk gebied van het moderne leven. Wie in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen wil werken, zal moeten kunnen bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is. Een systeem dat moeilijk van de grond zal komen als het niet door de overheid wordt georganiseerd. Ook David Nabarro, de speciale gezant voor covid-19 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), denkt dat er een vaccinpaspoort zal worden ingevoerd. Tegen Sky News zei hij dat enkel ‘reisbubbels’ tussen landen kunnen worden gevormd als ze allebei dezelfde normen van coronabeperkingen hebben en de niveaus van vaccinatie vergelijkbaar zijn. Daarom zal een soort vaccinatiebewijs onder de vorm van een officieel document volgens hem “ongetwijfeld van belang zijn”.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Covid-19, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.