Het grondwettelijk hof in Frankrijk heeft eind vorige week een uitspraak gedaan over het gebruik van Huawei-apparatuur in de uitbouw van de 5G netwerken in Frankrijk. De uitspraak verwerpt de eerdere bezwaren die werden ingediend door de Franse telecomgroepen SFR en Bouygues Telecom waardoor het niet langer toegestaan is om Huawei-apparatuur te gebruiken in Franse telecomnetwerken. Door deze maatregel worden SFR en Bouygues verplicht om de Huawei installaties te vervangen door apparatuur van andere (niet-Chinese) bedrijven.

In het geval van Bouygues Telecom zou het volgens een VRT artikel om meer dan 3.000 antennes gaan die zullen moeten worden vervangen. De maatregel betekent uiteraard een aanzienlijke meerkost voor de telecombedrijven maar wordt noodzakelijk geacht om de veiligheid op het 5G netwerk te kunnen garanderen. Het grondwettelijk hof treedt hiermee de Franse overheid bij die argumenteerde dat deze maatregel strikt noodzakelijk is om “…mobiele netwerken te behoeden voor spionage, piraterij en sabotage in het belang van de landsverdediging en de nationale veiligheid”.
Huawei wordt niet expliciet bij naam genoemd maar de overheidsdienst voor informatica en veiligheid (Anssi) heeft wel zodanig strenge bepalingen opgelegd waardoor de Chinese producent vrijwel zeker wordt uitgesloten van de Franse netwerken.
Ook in andere landen werden eerder al beslissingen genomen die Huawei uitsluiten in het opzetten van 5G netwerken. In het VK werd onlangs een gelijkaardige beslissing genomen en ook in België hebben operatoren Proximus en Orange beslist om Huawei-apparatuur te vervangen. De keuze viel op het Finse Nokia. Beide operatoren delen hetzelfde netwerk.
De VS nam tot nu toe steevast de leiding in het uitsluiten van Huawei als technologische partner voor de uitrol van 5G. De regering Obama noemde Huawei een bedreiging voor de nationale veiligheid. De regering Trump ging nog een stap verder door Huawei daadwerkelijk op een zwarte lijst te zetten. Zo mag Huawei in de VS zelfs geen smartphones meer verkopen. Meer nog: Amerikaanse internetbedrijven laten niet toe dat bezitters van Huawei-telefoons nog hun apps gebruiken. Dat gaat dan onder meer over YouTube, Gmail, Google Maps en zo voort.
Maar onder de Amerikaanse president Joe Biden is het nog lang niet zeker of de VS deze koers verder zal aanhouden. Gina Raimondo, Biden’s keuze voor de nieuwe minister van Handel, sprak zich al uit over het beschermen van Amerikaanse telecomnetwerken tegen Chinese bedrijven, alleen weigerde ze in haar benoemingstoespraak te vermelden of de regering-Biden Huawei al dan niet op de zwarte lijst voor de handel zal houden.

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, aangevoerd door Michael McCaul, de Republikeinse leider in de Commissie Buitenlandse Zaken, hebben al aangegeven de bevestiging van Raimondo te willen uitstellen, totdat de regering haar standpunt over Huawei duidelijk maakt. “Het feit dat de regering Biden nog steeds heeft geweigerd zichzelf te verplichten om Huawei op de zwarte lijst van het ministerie van Handel te houden, is ongelooflijk alarmerend en gevaarlijk.” verklaarde McCaul in een persmededeling. Om die reden willen ze, “de bevestiging van mevrouw Raimondo tegenhouden totdat de regering Biden hun intenties voor Huawei verduidelijkt alsook het exportcontrolebeleid voor een land dat erom bekend staat dat het genocide pleegt en onze nationale veiligheid bedreigt.”