fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Grondwettelijk Hof in Frankrijk doet uitspraak: Huawei-apparatuur moet uit telecomnetwerk verwijderd worden

Bron: Arc de Triomphe Parijs | Unsplash

Het grondwettelijk hof in Frankrijk heeft eind vorige week een uitspraak gedaan over het gebruik van Huawei-apparatuur in de uitbouw van de 5G netwerken in Frankrijk. De uitspraak verwerpt de eerdere bezwaren die werden ingediend door de Franse telecomgroepen SFR en Bouygues Telecom waardoor het niet langer toegestaan is om Huawei-apparatuur te gebruiken in Franse telecomnetwerken. Door deze maatregel worden SFR en Bouygues verplicht om de Huawei installaties te vervangen door apparatuur van andere (niet-Chinese) bedrijven.

Hoofdzetel van Bouygues in Boulogne-Billancourt | Bron: Bledard92

In het geval van Bouygues Telecom zou het volgens een VRT artikel om meer dan 3.000 antennes gaan die zullen moeten worden vervangen. De maatregel betekent uiteraard een aanzienlijke meerkost voor de telecombedrijven maar wordt noodzakelijk geacht om de veiligheid op het 5G netwerk te kunnen garanderen. Het grondwettelijk hof treedt hiermee de Franse overheid bij die argumenteerde dat deze maatregel strikt noodzakelijk is om “…mobiele netwerken te behoeden voor spionage, piraterij en sabotage in het belang van de landsverdediging en de nationale veiligheid”.

Huawei wordt niet expliciet bij naam genoemd maar de overheidsdienst voor informatica en veiligheid (Anssi) heeft wel zodanig strenge bepalingen opgelegd waardoor de Chinese producent vrijwel zeker wordt uitgesloten van de Franse netwerken.

Ook in andere landen werden eerder al beslissingen genomen die Huawei uitsluiten in het opzetten van 5G netwerken. In het VK werd onlangs een gelijkaardige beslissing genomen en ook in België hebben operatoren Proximus en Orange beslist om Huawei-apparatuur te vervangen. De keuze viel op het Finse Nokia. Beide operatoren delen hetzelfde netwerk.

De VS nam tot nu toe steevast de leiding in het uitsluiten van Huawei als technologische partner voor de uitrol van 5G. De regering Obama noemde Huawei een bedreiging voor de nationale veiligheid. De regering Trump ging nog een stap verder door Huawei daadwerkelijk op een zwarte lijst te zetten. Zo mag Huawei in de VS zelfs geen smartphones meer verkopen. Meer nog: Amerikaanse internetbedrijven laten niet toe dat bezitters van Huawei-telefoons nog hun apps gebruiken. Dat gaat dan onder meer over YouTube, Gmail, Google Maps en zo voort.

Maar onder de Amerikaanse president Joe Biden is het nog lang niet zeker of de VS deze koers verder zal aanhouden. Gina Raimondo, Biden’s keuze voor de nieuwe minister van Handel, sprak zich al uit over het beschermen van Amerikaanse telecomnetwerken tegen Chinese bedrijven, alleen weigerde ze in haar benoemingstoespraak te vermelden of de regering-Biden Huawei al dan niet op de zwarte lijst voor de handel zal houden.

Gina Raimondo (links) Michael McCaul (rechts) | Bron: Kenneth C. Zirkel

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, aangevoerd door Michael McCaul, de Republikeinse leider in de Commissie Buitenlandse Zaken, hebben al aangegeven de bevestiging van Raimondo te willen uitstellen, totdat de regering haar standpunt over Huawei duidelijk maakt. “Het feit dat de regering Biden nog steeds heeft geweigerd zichzelf te verplichten om Huawei op de zwarte lijst van het ministerie van Handel te houden, is ongelooflijk alarmerend en gevaarlijk.” verklaarde McCaul in een persmededeling. Om die reden willen ze, “de bevestiging van mevrouw Raimondo tegenhouden totdat de regering Biden hun intenties voor Huawei verduidelijkt alsook het exportcontrolebeleid voor een land dat erom bekend staat dat het genocide pleegt en onze nationale veiligheid bedreigt.”

Huawei Historiek: Huawei is officieel een privébedrijf met zetel in Shenzhen, net over de grens met Hongkong. Het ontkent met klem dat het zou spioneren of werken voor het Chinese communistische regime, maar in veel landen wordt dat niet geloofd. Het helpt ook niet echt dat er onduidelijkheid over wie nu eigenlijk de eigenaars zijn van Huawei. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door Ren Zhengfei, die voorheen werkte voor het Chinese leger. Huawei is erg snel gegroeid tot de dominante speler in China en dat kan doorgaans alleen als je op goede voet staat met het regime in Peking. Tegelijk is Huawei uitgegroeid tot een wereldspeler in de telecomsector als een van de grootste producenten van telecomnetwerken. Wereldwijd zouden er meer dan 170.000 mensen voor het concern werken. Een pittig detail is dat Meng Wenzhou, dochter van de stichter Ren en financieel directeur van Huawei, in Canada onder huisarrest zit wegens mogelijk gesjoemel en het omzeilen van Amerikaanse sancties tegen Iran. (Bron:VRT NWS) NTD Television maakte in 2019 een film over de arrestatie van Meng Wenzhou. ‘Claws of the Red Dragon’ kan je ook op onze site kan terugvinden (https://delantaarn.info/filmvideo) en bekijken. De Film werd geproduceerd in samenwerking met voormalig Witte Huis adviseur Steve Bannon. Tijdens de voorstelling van de film zei Bannen dat deze film bedoeld is om de gemiddelde burger te helpen begrijpen hoe het Chinese regime Huawei, en het Belt & Road Initiatief gebruikt om haar macht uit te breiden door de infrastructuur in andere landen te domineren en dat “..Huawei een sleutelspeler is in China’s plan.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.