fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Groeiende wereldwijde oproep om de Olympische Spelen van 2022 in Peking diplomatiek te boycotten

Bron: Unsplash/DeLantaarn

Het Britse Lagerhuis heeft unaniem een motie aangenomen waarin de Britse regering wordt opgeroepen een diplomatieke boycot te organiseren van de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, tenzij de Chinese regering een einde maakt aan de “wreedheden” die plaatsvinden in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. 

De motie werd ingediend door het conservatieve parlementslid Tim Loughton, die tevens lid is van de interparlementaire alliantie voor China (IPAC). Hij zei over de motie: “Autoritaire regimes hebben een lange en verontrustende geschiedenis van het gebruik van de Olympische Spelen om hun misdaden wit te wassen en hun propaganda op wereldschaal te verspreiden. De Chinese Communistische Partij weet dit en komt er tot nu toe mee weg. Het is aan Groot-Brittannië en democratische staten over de hele wereld om een duidelijke boodschap aan Peking te sturen: we zullen onze ogen niet sluiten voor de wantoestanden in de Oeigoerse regio, Tibet en Hongkong, en we zullen niet toestaan dat jullie een grote propagandaoverwinning behalen op de Olympische Winterspelen.”

In de motie wordt er bij de Britse regering en haar vertegenwoordigers op aangedrongen af te zien van uitnodigingen om de Spelen in Peking bij te wonen. 

IPAC: Gecoördineerde parlementaire actie in tien landen

In juni kondigde de IPAC een gecoördineerde parlementaire actie aan in tien landen tegen de Olympische Spelen in Peking, waaronder een resolutie van de Amerikaanse afgevaardigden Tom Malinowski en Mike Gallagher die oproept tot een verplaatsing van de Spelen. Deze resolutie werd door zowel de Democraten alsook door de Republikeinen goedgekeurd. 

Vorige week heeft ook het Europees Parlement een dringende resolutie aangenomen waarin de leiders van de EU-lidstaten worden opgeroepen om uitnodigingen voor de Olympische Spelen in Peking af te slaan. 

In deze niet-bindende resolutie, die werd goedgekeurd met 578 stemmen voor, 29 tegen en 73 onthoudingen, en die de steun kreeg van alle grote Europese politieke fracties, wordt aan regeringen ook gevraagd om verdere sancties op te leggen, noodvisa te verstrekken aan Hongkongse journalisten en Hongkongers verder te steunen in hun pogingen om naar Europa te verhuizen.

In de 28 punten tellende resolutie worden de EU-functionarissen en de lidstaten opgeroepen om alle regerings- en diplomatieke uitnodigingen voor de Olympische Winterspelen van 2022 af te wijzen, “tenzij de Chinese overheid een duidelijke verbetering laat zien betreffende de mensenrechtensituatie in Hongkong, in de regio Xinjiang, Tibet, Binnen-Mongolië en elders in China”.

In de resolutie worden ook de invoering en het gebruik van de nationale veiligheidswet in Hongkong vernoemd, maar ook het sluiten van de prodemocratische krant Apple Daily en de vervolging van de medewerkers en eigenaars.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.