fb pixel
China, Covid-19

Familieleden van Covid-19 slachtoffers uit Wuhan eisen een gesprek met het WHO onderzoeksteam

Bron: Unsplash

WUHAN, China (AP) Een familielid van een slachtoffer van het coronavirus in China vraagt een ontmoeting met het onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat volgens hem tijd zou moeten vrijmaken om ook te spreken met de getroffen families die beweren dat zij door de Chinese regering het zwijgen worden opgelegd.

“Ik hoop dat de experts van de WHO geen instrument zullen worden om leugens te verspreiden,” zei Zhang Hai, wiens vader op 1 februari 2020 overleed in Wuhan aan COVID-19.

Nadat Zhang Lifa in januari 2020 was gevallen en zijn dijbeen had gebroken, reisde hij samen met zijn zoon, Zhang Hai, vanuit Guangdong, waar zij op dat moment woonden, naar Zhang’s geboortestad Wuhan, voor een operatie. In die periode minimaliseerden de lokale autoriteiten de ernst van de crisis door te beweren dat er geen overdracht was van mens op mens, dus besloten ze om de reis voort te zetten. “Toen we aankwamen in het ziekenhuis, zag ik niemand die een masker droeg.” zei Zhang. “Iedereen gedroeg zich alsof er niets aan de hand was.” Niet lang nadat Zhang’s vader was ingecheckt in het ziekenhuis, liep hij het virus op en hij overleed minder dan twee weken later. Tegen die tijd was de crisis in Wuhan in volle hevigheid losgebarsten.

In een interview met de BBC zei Zhang dat ze de reis niet zouden hebben gemaakt als ze op de hoogte waren geweest van de aanwezigheid van het dodelijke virus in Wuhan. “We zijn sindsdien onophoudelijk op zoek geweest naar de waarheid. Dit was een criminele daad, en ik zou niet willen dat de WHO naar China komt om te helpen om deze misdaden mee in de doofpot te stoppen.”

Het WHO-team, dat op 14 januari in Wuhan is aangekomen om de oorsprong van het virus te onderzoeken, zal vermoedelijk later deze week hun onderzoek kunnen beginnen na een 14-daagse quarantaine. Verwacht wordt dat het team enkel de toelating zal krijgen om te spreken met Chinese wetenschappers. 

Zhang heeft verschillende familieleden van slachtoffers van het coronavirus in China bijeengebracht die boos zijn om de manier waarop de overheid de uitbraak van het virus heeft verdoezeld. Samen hebben ze geprobeerd een rechtszaak aan te spannen tegen de lokale overheid van Wuhan.

Zhang zei dat de online chatgroepen van de familieleden kort na de aankomst van het WHO-team in Wuhan werden afgesloten. Hij beschuldigt het stadsbestuur ervan te proberen hen het zwijgen op te leggen.

“Doe maar niet alsof we niet bestaan.” zei Zhang. “Jullie hebben al onze platforms uitgewist, maar we zullen via de media nog steeds iedereen laten weten dat we het niet hebben opgegeven.”

De WHO gaf al aan dat ze haar bezoek aan China aanziet als een wetenschappelijke missie om de oorsprong van het virus te onderzoeken, en niet als een poging om schuldigen aan te wijzen. De WHO heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van AP om commentaar.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | China, Covid-19

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.