fb pixel
Lokaal

Europese Unie werkt aan een investeringspact met het communistische China

Bron: Unsplash

De lidstaten van de EU hebben maandag het licht op groen gezet voor een gepland investeringspact tussen de EU en China.

Vorige week zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat “de onderhandelingen zich in de laatste rechte lijn bevinden”. EU-functionarissen verwachten dat er tegen het einde van de week een officiële aankondiging uit Brussel en Peking zal komen.

 

Geen enkele lidstaat kwam tijdens de vergadering tussenbeide om het akkoord te blokkeren, maar achteraf zei de Poolse ambassadeur Andrzej Sados dat hij “zijn twijfels” had geuit, nadat Duitsland het op de agenda had gezet.

“… een overeenkomst met China zou ook rekening moeten houden met de betrekkingen tussen de EU en de VS,” vertelde Sados aan het Poolse PAP-nieuwsagentschap. “We zeiden ook dat we niet te overhaast te werk moeten gaan na zeven jaar van zware onderhandelingen. Ondertussen wordt een dergelijk onderwerp plotseling toegevoegd aan de agenda van de vergadering van de EU-ambassadeurs in Brussel. Dit is ongehoord.”

Eerder in juli zei de Poolse premier, Mateusz Morawiecki, dat Europa zijn alliantie met de Verenigde Staten zou moeten versterken, met name bij de uitbouw van de telecommunicatie van de volgende generatie, zoals 5G, om de wereld te beschermen tegen “autoritaire regimes” zoals China.

Duitsland, de grootste economische macht binnen de EU, dat tevens het roulerende voorzitterschap van de EU tot het einde van het jaar uitoefent, heeft volgens Sados een prioriteit gemaakt van het sluiten van deze overeenkomst met China.

“In de laatste dagen van het Duitse voorzitterschap hebben we te maken met een plotselinge en ongerechtvaardigde versnelling van een zeer belangrijke kwestie, die van belang is voor de internationale betrekkingen,” voegde Sados eraan toe.

EU-wetgevers hebben het Chinese regime vaak veroordeeld vanwege de schendingen van de mensenrechten, waaronder het gebruik van dwangarbeid en de onderdrukking van de etnische en religieuze minderheden in China.

Met het akkoord van woensdag zei de EU-commissaris voor handel, Valdis Dombrovskis: “Wij zullen nauw met China samenwerken om ervoor te zorgen dat alle verbintenissen volledig worden nagekomen.”

Hosuk Lee-Makiyama, directeur van de denktank ECIPE, zei dat hoewel er weinig duidelijk voordeel voor Peking op te merken is in de tekst, China niet zou hebben ondertekend zonder enige belofte van voordeel.

“Geen enkele grootmacht, niet in het minst China, geeft iets gratis, dus er zal ook iets worden ingeruild. Het staat alleen niet in de overeenkomst,” zei hij.

De leiders bespraken ook de COVID-19 pandemie, die in het Chinese Wuhan ontstond.

De doofpotaffaire van het Chinese regime voor de uitbraak van het virus wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de wereldwijde pandemie.

De leiders van de EU benadrukten de noodzaak om “de internationale samenwerking te versterken om beter te kunnen anticiperen op mogelijke toekomstige pandemieën en deze beter te kunnen beheren”.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.