fb pixel
Lokaal

Europees Parlement stemt voor “bevriezing” investeringsdeal totdat China sancties opheft

Bron: Unsplash

Leden van het Europees Parlement hebben donderdag massaal gestemd om het ratificatieproces van het investeringspact van de EU met China te bevriezen totdat Beijing de sancties tegen EU-wetgevers opheft.

De motie werd aangenomen door 599 Europarlementariërs, met 30 stemmen tegen en 58 onthoudingen.

“Het investeringspact ligt definitief in de vriezer. China heeft zich misrekend en zichzelf in de voet geschoten”, zei Reinhard Bütikofer, voorzitter van de parlementaire delegatie voor de betrekkingen met China, op Twitter.

Bütikofer is een van de vijf leden van het Europees Parlement die door China zijn gesanctioneerd, nadat de 27 EU-landen vier Chinese ambtenaren hadden gesanctioneerd die betrokken waren bij de massale internering van Oeigoeren in de regio Xinjiang.

“Met zijn overgrote meerderheid voor een resolutie tegen de Chinese sancties die gericht zijn tegen leden van het Europees Parlement en anderen, geeft het EP niet alleen een signaal af aan Peking, maar ook aan de Europese Commissie en de Europese raad in Brussel.

Toen de EU-commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, tijdens een persconferentie later op donderdag naar de stemming van het Parlement werd gevraagd, zei hij: “Dit is iets wat we ook van de kant van de Europese Commissie heel duidelijk hebben gemaakt.”

“We kunnen dit ratificatieproces niet los zien van de bredere context en de betrekkingen tussen de EU en China. Het feit dat China vergeldingssancties heeft ingevoerd, onder meer tegen leden van het Europees Parlement, zal zeker niet bevorderlijk zijn voor de ratificatie van deze overeenkomst,” zei hij.

Toch betekent de stemming nog niet het einde van de overeenkomst, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie. Hoewel de uitvoerende macht van de EU “nota neemt van” de stemming van het Parlement, zei zij dat Brussel “ervan overtuigd is dat het investeringspact voordelen voor Europa zal opleveren”.

“We zullen de situatie opnieuw beoordelen zodra het technische werk – de juridische evaluatie en vertalingen – zijn voltooid,” voegde ze er nog aan toe.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *