fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Europees Parlement neemt resolutie aan over Hongkong en vraagt om dringende en vastberaden actie

Bron: Unsplash

Het Europees Parlement heeft op 8 juli een resolutie aangenomen waarin het “nooit eerder geziene” optreden van het Chinese communistische regime tegen de vrijheid in Hongkong wordt veroordeeld. De resolutie werd donderdag in Straatsburg met een overweldigende meerderheid van stemmen goedgekeurd: 578 stemmen voor, 29 tegen en 73 onthoudingen.

De leden van het Europees Parlement veroordelen “in de krachtigste bewoordingen” de gedwongen sluiting van de Apple Daily, een prodemocratische krant uit Hongkong, en ze roepen op om de gearresteerde journalisten en prodemocratische demonstranten “onmiddellijk en onvoorwaardelijk” vrij te laten. Apple Daily drukte zijn laatste editie op 24 juni, nadat zijn tegoeden waren bevroren en directieleden waren gearresteerd tijdens een massale inval van de politie van Hongkong in het hoofdkwartier van de krant. De inval gebeurde op grond van de door Peking ingestelde nationale veiligheidswet. De oprichter van Apple Daily, mediamagnaat Jimmy Lai, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 maanden uit voor zijn betrokkenheid bij de prodemocratische protesten van 2019.

De leden van het Europees Parlement zijn van mening dat de nationale veiligheidswet “volledig in strijd is” met de één-land-twee-systemen-regel en riepen de EU-leden op om “de nationale veiligheidswet als topprioriteit op de agenda te plaatsen voor alle besprekingen tussen de EU en China”.

Toen de soevereiniteit van Hongkong, als voormalige Britse koloniale stad, op 1 juli 1997 aan China werd overgedragen, had het communistische regime ermee ingestemd om de stad gedurende 50 jaar via haar politieke structuur de interne aangelegenheden te laten regelen in het kader van de één-land-twee-systemen-regel.

In de resolutie worden de regeringen ook opgeroepen om geen uitnodigingen te aanvaarden voor regeringsvertegenwoordigers en diplomaten om de Olympische Winterspelen van Peking in 2022 bij te wonen, “tenzij de Chinese regering een duidelijke verbetering van de mensenrechtensituatie in Hongkong laat zien”.

De EU heeft aanbevolen om 1 juli uit te roepen tot “Stand with Hong Kong Day” om de situatie in Hongkong onder de aandacht te brengen. De EU hoopt ook op samenwerking met democratische bondgenoten zoals de Verenigde Staten om de verdere erosie van de vrijheid in Hongkong een halt toe te roepen en de democratie in Taiwan te ondersteunen.

Global Times, de spreekbuis van de Chinese Communistische Partij (CCP), heeft op 9 juli de druk op de ketel gezet en gedreigd dat “iedereen die China sancties oplegt in verband met Hongkong meedogenloze represailles over zich heen zal krijgen”.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.